Selma (58) geniet van haar leven in de bijstand: "Kan gewoon opstaan wanneer ik maar wil!"

Binnenland
dinsdag, 16 mei 2023 om 15:25
dominic sansotta 4vlaxg5etdg unsplash
Nederland kent een aanzienlijke groep mensen die al meer dan vijf jaar afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Onder hen bevindt zich Selma, een vrouw die onlangs haar verhaal deelde met het Algemeen Dagblad. Ze heeft al geruime tijd geen werk en volgens haarzelf is werken geen optie vanwege haar angst om ontslagen te worden.
Op 58-jarige leeftijd heeft Selma besloten dat ze niet meer wil blijven werken. Ze erkent dat ze niet actief op zoek is naar een baan. Het idee van een tijdelijk contract maakt haar nerveus.
“Als ik zie dat ik slechts een halfjaarcontract kan krijgen, dan ga ik me vanzelfsprekend zorgen maken”, vertelt ze. De angst om haar baan te verliezen, maakt het voor Selma onaantrekkelijk om een baan te accepteren.
Hoewel velen deze gedachtegang als vreemd beschouwen, is het voor Selma een pijnlijke realiteit. Ze begrijpt dat het accepteren van een baan het risico met zich meebrengt dat ze haar bijstandsuitkering en toeslagen kwijtraakt. De gedachte om al haar financiële ondersteuning te verliezen, schrikt haar af en weerhoudt haar ervan om werk na te streven.
Voor Selma is het leven in de bijstand geen last, maar juist een zegen. Ze waardeert de vrijheid en het ontbreken van prestatiedruk. “Thuis ervaar ik die stress niet. Ik kan opstaan wanneer ik wil en hoef me niet bezig te houden met werkverplichtingen. Soms breng ik de hele dag door voor de televisie. Dat is toch heerlijk”, zegt Selma met een glimlach op haar gezicht.
Selma heeft ook haar bedenkingen bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Ze vindt het geen prettige ervaring vanwege de hoeveelheid informatie die van haar wordt gevraagd. Het hele proces van aanvraag en verantwoording voelt onprettig en zelfs vernederend voor haar. “Je hele hebben en houden wordt ondersteboven gekeerd. Het is mensonterend wat ze allemaal van je vragen. En je wordt er ook erg moe van”, klaagt ze.
Selma geeft aan dat ze ervoor kiest om liever haar hele leven in de bijstand te blijven dan opnieuw alle formulieren in te moeten vullen om een uitkering te krijgen. Ze waardeert de rust en zekerheid die haar huidige situatie haar biedt meer dan de mogelijke onzekerheden die werk met zich mee kan brengen.
Wat is jouw mening over Selma's handelen? Laat beneden dit artikel een reactie achter.
Beeld: ter illustratie