Poging doodslag en gruwelijke verkrachting: 8 jaar cel geëist tegen 21-jarige verdachte

Binnenland
vrijdag, 08 september 2023 om 12:47
justitie
“Beestachtig, bi-zar! Dat waren de woorden die me te binnen schoten toen ik hoorde wat deze verdachte met het slachtoffer had gedaan. Toen ik foto’s van het letsel zag, kwamen diezelfde woorden opnieuw boven. Beestachtig! Wat een gruwelijke nachtmerrie heeft deze vrouw doorstaan”. Met deze woorden begon de officier van justitie zijn requisitoir vanochtend in de Arnhemse rechtbank. Het OM eiste 8 jaar gevangenisstraf, voor onder andere poging doodslag en verkrachting.
Op 10 januari van dit jaar werd in Tiel een 38-jarige vrouw op straat aangetroffen. Zij zat onder de blauwe plekken, verloor bloed en riep om hulp. Zij was een huisgenote van verdachte. Zij verklaarde dat verdachte haar in haar kamer te lijf was gegaan. Dat gebeurde, zo bleek later met een brandblusser en met de stang van een stofzuiger.
Het slachtoffer is in elkaar geslagen en op vernederende wijze verkracht. De verwondingen liegen er niet om: een bloeding tussen het harde hersenvlies en de hersenen, meerdere botbreuken in het gezicht, vier gebroken ribben, een bloeding van het longvlies en beschadiging van het longweefsel van de rechter long, meerdere onderhuidse bloeduitstortingen en verschillende huidbeschadigingen. “Om over de psychische schade nog maar niet te spreken”, aldus de officier, “het is een wonder dat zij levend heeft kunnen ontsnappen aan deze nachtmerrie. Deze handelingen van verdachte hadden tot de dood kunnen leiden.”
De 21-jarige verdachte legde in eerste instantie een verklaring af waarin hij de feiten bekende. Later gaf hij een andere lezing. De officier van justitie twijfelt echter niet aan zijn eerdere gedetailleerde verklaring. In door de politie in het onderzoek afgeluisterde telefoongesprekken zei verdachte onder andere: “Ik heb *** kapotgeslagen. Ik ben gevlucht. Ik heb haar tanden en alles weggeslagen. Ik heb haar vermoord. Heel gruwelijk."
Uit getuigenverklaringen bleek dat verdachte ook zijn vriendin regelmatig sloeg. Een getuige die een dag eerder, op 9 januari in de woning was, verklaarde dat hij erbij was toen verdachte beide vrouwen sloeg. Over het mishandelen van de 38-jarige op die 9e januari zei hij: “Hij schopte tegen haar aan alsof ze een voetbal was. Hij schopte haar overal, ook tegen haar hoofd. Hij heeft haar meerdere keren geschopt." Het OM acht een langjarige onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend.
Verdachte vluchtte na zijn daad op 10 januari naar Duitsland. Mede dankzij goede samenwerking met de Duitse autoriteiten is hij op 12 januari, na een uitgevaardigd Europees aanhoudingsbevel, in Duitsland opgepakt.