KNMI waarschuwt voor zwaar noodweer: 'Het gaat straks spoken'

Binnenland
dinsdag, 09 juli 2024 om 2:06
thunderstorm lightning storm thunder clouds sky 1566681 pxherecom
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft een waarschuwing afgegeven voor zware onweersbuien die morgenavond over het land zullen trekken. De dag begint nog zomers warm, maar tegen het einde van de middag wordt het weer drastisch slechter.

Weersverwachting

Morgen begint met zomerse temperaturen, waarbij het in het zuidoosten van het land zelfs 30 graden kan worden. Langs de kust blijft het iets koeler, met temperaturen rond de 24 graden.
Aan het einde van de middag zal een onweersfront vanuit het zuidwesten Nederland bereiken. Dit front brengt veel regen, hagel en hevig onweer met zich mee. Het KNMI heeft voor deze omstandigheden code geel uitgegeven, een waarschuwing voor gevaarlijk weer.
In korte tijd kan er lokaal tussen de 20 en 40 millimeter regen vallen, wat kan leiden tot wateroverlast. Daarnaast wordt er hagel verwacht met hagelstenen tot wel vier centimeter in doorsnee. Dit kan schade aanrichten aan voertuigen, gewassen en gebouwen.
Het KNMI waarschuwt ook voor zware windstoten die snelheden van 70 tot 100 kilometer per uur kunnen bereiken. Deze windstoten kunnen bomen omverblazen en andere schade veroorzaken. Daarnaast is er een verhoogd risico op blikseminslag.

Tijdschema code geel

- Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland: Waarschuwing vanaf 17.00 uur
- Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg, Gelderland: Waarschuwing vanaf 19.00 uur
- Overijssel, Friesland, Drenthe, Groningen: Waarschuwing vanaf 20.00 uur

Veiligheidsadvies

Het KNMI adviseert mensen om alert te zijn op de snel veranderende weersomstandigheden. Weggebruikers dienen extra voorzichtig te zijn vanwege de verwachte windstoten. Watersporters wordt sterk afgeraden om het water op te gaan tijdens de waarschuwingstijden.
Wees voorbereid en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om schade en ongelukken te voorkomen.

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…