Kabinet zet hakken in het zand: "We gaan nu niet verder versoepelen"

Binnenland
vrijdag, 21 mei 2021 om 14:58
shutterstock image 47
Het kabinet ziet het voorlopig absoluut niet zitten om nieuwe versoepelingen door te voeren. Ondanks dat de cijfers stevig dalen wordt stap drie van het openingsplan niet eerder gezet. Echter wil het kabinet voor het voortgezet onderwijs wel een uitzondering maken. Daarover wordt dit weekeinde meer duidelijk.
Verschillende virologen kwamen afgelopen met onverwachtse maar welkome uitspraken. Zij zijn van mening, en denken, dat het kabinet de touwtjes al eerder zou kunnen laten vieren. Een welkome ‘verrassing’ voor meerdere sectoren waarbij het water tot aan de lippen staat. Zo is er bijvoorbeeld weinig begrip dat musea momenteel nog niet open mogen, terwijl dit prima zou kunnen.
Minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) is optimistisch maar ook voorzichtig. “We dalen iedere dag opnieuw”, zegt hij over de bezetting van ziekenhuisbedden. “Dat is heel erg goed nieuws. Tegelijkertijd moeten we dingen wel stap voor stap blijven doen”, laat hij weten.
Stap drie is een behoorlijk grote stap zo benadruk de minister. “Dat introduceert ook dat je weer in groepen binnen bijeen kan komen. Dat betekent dat het aantal besmettelijke personen flink moet zijn gedaald.” Verder vindt het kabinet dat we nog niet ver genoeg zijn om de 1,5-meterregel volledig af te schaffen maar wil er wel over nadenken om het mogelijk in het voortgezet onderwijs al te schrappen.
Geen verdere (vervroegde) versoepelingen zijn uiteraard een domper, vooral als je kijkt naar de huidige trend van dalende cijfers. Het coronavirus lijkt in Europa de aftocht in te blazen, zo wordt in België nu ook nagedacht over vervroegde versoepelingen en Hongarije kondigde vandaag zelfs aan dat het verplicht dragen van mondmaskers niet meer hoeft. Hier in Nederland is het vooralsnog even polderen en braaf afwachten.
Op 1 juni komt het kabinet met een besluit of stap drie van het openingsplan wordt ingezet. Dan zouden musea, theaters en bioscopen ook weer open kunnen en mag het thuisbezoek uitgebreid worden naar vier personen. Voor de horeca zou het betekenen dat zij ook weer binnen, onder voorwaarden, open kunnen voor het uit eten gaan.
Bron: Telegraaf | Beeld: Videostill Nieuwsuur