Efteling opnieuw onder vuur :“deze pop is racistisch!”

Binnenland
vrijdag, 17 mei 2024 om 20:07
schermafbeelding 2024 05 17 om 200615
De Efteling ligt opnieuw onder vuur vanwege beschuldigingen van racisme. Dit keer gaat het om een pop die jaren geleden in het park werd verkocht. Eerder werd de attractie Monsieur Cannibale al verwijderd na beschuldigingen van racistische stereotypering.
Monsieur Cannibale, een populaire attractie bestaande uit ronddraaiende kookpotten, trok al eerder kritiek. Bezoekers namen plaats in de potten en draaiden rond een grote, vrijwel naakte gekleurde man met een pollepel door zijn neus. Deze afbeelding werd als racistische karikatuur gezien, wat leidde tot een petitie in 2020 met meer dan 1500 handtekeningen om de attractie te verwijderen. Inmiddels heeft de Efteling de attractie vervangen door een nieuw concept.
De huidige ophef draait om een pop die een Chinese man voorstelt en die door een Nederlandse vrouw op TikTok is gedeeld. Deze vrouw, die racistische karikaturen verzamelt voor educatieve doeleinden, heeft de pop via donaties weten te bemachtigen. In haar video beschrijft ze de pop als volgt: "Eén van mijn hobby’s is het verzamelen van racistische karikaturen. Oh my god, kijk hoe erg en vreselijk deze pop is. Kijk die letters, die outfit, die oren, de ogen en de tand.” Haar doel is om aan te tonen dat racisme nog steeds bestaat.
De reacties op haar video zijn verdeeld. Veel mensen steunen haar initiatief en benadrukken het belang van bewustwording omtrent racistische beelden. Tegelijkertijd zijn er ook veel critici die de pop niet als racistisch beschouwen en vinden dat er overdreven wordt.