Dit is hoeveel een ventilator per uur kost om te gebruiken

Binnenland
zondag, 23 juni 2024 om 21:05
muur drogen met ventilator 2560x1100
De zomer komt op gang en de temperaturen stijgen de komende dagen flink. Terwijl velen van ons genieten van de zon, wordt het een uitdaging om het binnenshuis aangenaam te houden. Hoe zorg je ervoor dat je comfortabel kunt werken en slapen? De oplossing voor velen is de vertrouwde ventilator. Maar hoeveel kost het om zo'n apparaat te laten draaien?

Energieverbruik en kosten

Volgens berekeningen van MilieuCentraal verbruikt een standaard ventilator ongeveer 0,05 kWh per uur. Dit maakt het een energiezuinige keuze voor verkoeling binnenshuis.
Met de gemiddelde stroomprijs van € 0,517 per kWh in juni, zoals gerapporteerd door het CBS, komt het gebruik van een ventilator neer op ongeveer € 0,03 per uur. Voor wie de ventilator 24 uur per dag laat draaien, bedragen de dagelijkse kosten ongeveer € 0,70.

Ventilator versus airco

Hoewel een ventilator de temperatuur in de ruimte niet verlaagt, zorgt de luchtstroom ervoor dat je lichaam beter warmte kan afvoeren. Dit maakt het een efficiënte en milieuvriendelijke manier om af te koelen.
Een mobiele airco daarentegen is veel krachtiger en verlaagt daadwerkelijk de temperatuur, maar dit gaat gepaard met een aanzienlijk hoger energieverbruik. Een airco verbruikt per uur twintig tot vijftig keer meer stroom dan een ventilator, wat neerkomt op een kostenpost van € 0,60 tot € 1,50 per uur. De milieu-impact van dit hogere energieverbruik is ook aanzienlijk.
Nu weet je in ieder geval dat je het voor het geld de ventilator niet hoeft te laten.