Moeder stopt baby in vuilniszak en gooit het in de open haard

België
zaterdag, 16 september 2023 om 11:55
vuilniszak
Een pasgeboren baby is op een gruwelijke manier om het leven gekomen, zoals naar voren kwam tijdens het proces tegen de moeder dat onlangs heeft plaatsgevonden.
Volgens een psychiatrisch rapport wordt de moeder, K.A. (31) uit Liedekerke, omschreven als 'zwakbegaafd, naïef en goedgelovig'. Echter, de rechtbank kon dit niet zelf bevestigen omdat de vrouw vandaag niet aanwezig was. Alleen haar advocaten waren aanwezig, zoals gemeld door HLN.
Op 26 augustus 2020 meldde K.A. zich op de eerste hulp met verwondingen van gynaecologische aard. Ze beweerde dat ze 'zojuist bevallen was' en uit angst het kind aan haar vriend had gegeven. Ze beweerde dat hij het baby'tje naar het Onze Lieve Vrouwen-ziekenhuis in Aalst had gebracht.
Het ziekenhuis had echter geen informatie over zo'n situatie. Toen de artsen haar vroegen om het telefoonnummer van haar vriend, weigerde ze dit te geven. Ze belde hem echter zelf en zei: "Oh, de baby leeft niet meer. Hij heeft het kind dan maar verbrand in een ton." De artsen waren geschokt en alarmeerden onmiddellijk de politie.
Tijdens verder onderzoek veranderde K.A. haar verhaal. Ze beweerde dat ze was bevallen in het bijzijn van haar ouders, met wie ze samenwoonde met haar driejarige zoontje.
"Ik knipte de navelstreng door, maar de baby ademde en huilde. Toen legde ik hem op de grond en ging even weg. Toen ik terugkwam, leefde de baby niet meer. Ik stopte het lichaampje, inclusief de placenta, in een zak en legde het achter het duivenhok in de tuin." "Een paar dagen later wikkelde ik alles in een fleecedeken en gooide het in de open haard van mijn ouders."
Tijdens een huiszoeking werd in de garage een vuilniszak met een verkoold lichaampje aangetroffen. K.A. werd gearresteerd en ze bracht zeven maanden in de cel door. Het onderzoek verliep moeizaam omdat A. herhaaldelijk haar verhaal veranderde en door het verbranden van het lichaam was het moeilijk vast te stellen wat er precies was gebeurd.
Wat wel vaststaat, is dat het kind te vroeg werd geboren, na 28 tot 30 weken zwangerschap. De vader was een getrouwde man die K.A. online had ontmoet.
Het zal nooit helemaal duidelijk worden wat er precies is gebeurd na de geboorte. "Er zijn verschillende mogelijkheden," aldus openbaar aanklager Gilles Blondeau.
"Uiteindelijk kan niet worden aangetoond dat ze de intentie had om het baby'tje te doden, dus kan ze alleen worden vervolgd voor opzettelijke doodslag. Het verbranden van het lichaampje maakt het bewijs voor moord onmogelijk."
De maximale straf die K.A. kan krijgen bedraagt twee jaar. Omdat ze een blanco strafblad heeft, heeft de aanklager besloten tot een eis van 18 maanden voorwaardelijk.
Volgens de aanklager is het niet in het belang van de maatschappij om K.A. vast te zetten. "Ze heeft begeleiding nodig, zoals een psychiater." Het is dus onwaarschijnlijk dat K.A. nog in de gevangenis belandt voor haar daden. Over twee weken wordt de zaak hervat.