Louis van Gaal's strijd tegen prostaatkanker

Showbizz
zondag, 30 juni 2024 om 18:43
schermafbeelding 2024 06 30 om 184308
Louis van Gaal, de legendarische voetbalcoach die vele teams naar glorie heeft geleid, onthulde bijna vier jaar geleden dat hij een agressieve vorm van prostaatkanker had. In een recent interview met de Spaanse sportwebsite AS deelt hij zijn ervaringen en de uitdagingen die hij de afgelopen jaren heeft doorstaan.
Van Gaal beschrijft zijn dagelijkse strijd met de ziekte als zwaar, maar benadrukt zijn veerkracht. "Ik leef nu iets meer dan drie jaar met de ziekte, met bestraling, hormooninjecties, operaties, katheters en urinezakken," vertelt hij. Ondanks de moeilijkheden blijft hij opmerkelijk positief en vastberaden.
"Het is ongelooflijk moeilijk, maar ik kan het aan," zegt Van Gaal. Hij maakt een parallel met zijn carrière in het voetbal, waarin hij altijd een doel voor ogen had. "Bij het kankerproces gebeurt hetzelfde als bij het coach zijn: je hebt een doel. Voor mij was het positief om met beide dingen om te gaan."
Van Gaal is geen onbekende voor verlies en rouw. "Ik kom uit een gezin van negen broers. Ik ben de jongste. Mijn vader overleed op 53-jarige leeftijd, toen ik 11 was," vertelt hij. Ook zijn eerste vrouw verloor hij veel te vroeg. "Mijn vrouw overleed toen ze 39 was. En al mijn broers zijn te vroeg gestorven. Ik ben vertrouwd met de dood."
Deze ervaringen hebben hem gehard en voorbereid op de uitdagingen van zijn ziekte. Toch blijft zijn optimisme en levenslust een inspiratie voor velen.
Ondanks zijn gezondheidsproblemen is Van Gaal niet van plan om stil te zitten. Eind 2022 kocht hij een nieuw penthouse in Noordwijk, waar hij hoopt van zijn pensioen te kunnen genieten. Het luxe optrekje kostte de coach 3,2 miljoen euro, een teken dat hij nog steeds vooruitkijkt en plannen maakt voor de toekomst.
Van Gaal’s verhaal is een krachtig voorbeeld van veerkracht en doorzettingsvermogen. Zijn openhartigheid over zijn ziekte en zijn vastberadenheid om door te gaan, zelfs in de moeilijkste tijden, maken hem een inspiratie voor velen, zowel binnen als buiten de sportwereld.