Rutte reageert op salaris koning

Royalty
vrijdag, 09 oktober 2020 om 12:12
shutterstock image 2
Premier Mark Rutte reageert op de ontstane ophef betreffende de uitgaven voor het Koninklijk Huis.
Hij doet dit op verzoek van de Kamer, en met de nodige tegenzin, want hij zegt zelf te willen waken voor populistische uitspraken en gedragingen. “Je wordt het nooit eens over de hoogte van het salaris”, zo zegt hij.
Rutte heeft het niet makkelijk met de discussie over het salaris van koning Willem-Alexander, hetzelfde geld voor de uitkering van de toekomstige koningin, Amalia. Dit gevoelige onderwerp werd tijdens de begroting van Algemene Zaken (waar de premier voor verantwoordelijk is) in behandeling genomen. De kamer stemde in 2007 toe met het huidige systeem. De premier vindt het niet wenselijk om elk jaar een discussie te moeten voeren over het salaris van de koning. Hij heeft belooft aan het einde van het jaar nog een uitgebreide brief over de kwestie naar de Kamer te sturen.
Het inkomen van de vorst bestaat uit twee delen. Een A-component betreft een salaris van ongeveer een miljoen euro. De B-component beslaat 5 miljoen voor uitgaven voor personeel en materieel. Van dit laatste deel zal periodiek worden getoetst of die nog passend is, zei Rutte. Daarover had de Kamer eerder een motie aangenomen.
Beeld: Schermafbeelding Rutte / Youtube