Koning wilde zonnepanelen laten plaatsen, mag niet

Koning wilde zonnepanelen laten plaatsen, mag niet

Helaas, ondanks dat koning Willem-Alexander graag zonnepanelen op het paleis had laten plaatsen gaat dat niet door.

De koning die er om bekend staat veel met duurzaamheid bezig te zijn, wilde graag het goede voorbeeld geven door zonnepanelen op Paleis Noordeinde te laten plaatsen. Het Rijksvastgoedbedrijf deed onderzoek en staken er uiteindelijk een stokje voor. Zij concludeerden dat de koning er op termijn niets mee zou besparen. Willem-Alexander gaf vervolgens gehoor aan zijn adviseurs om er niet mee door te gaan. Hij liet het plan voor wat het was.

Normaliter kan een gezin na tien jaar gaan profiteren van geplaatste zonnepanelen, en verdient vanaf dan de investering terug. Bij het werkonderkomen van de koning zou dit maar liefst vijftig (!) jaar duren, niet erg rendabel dus. Buiten het financiële plaatje is niets bekend over andere beweegredenen waarom het plaatsen van de panelen geen doorgang vindt. Dat kan te maken hebben met het energieverbruik van het koninklijke gezin, maar het zou ook kunnen dat het bijzonder moeilijk is om de zonnepanelen te plaatsen op een monumentaal pand.

Op moment van schrijven onderzoekt het RVB nog of het mogelijk rendabel is om zonnepanelen op de Koninklijke Stallen en Paleis Huis ten Bosch te plaatsen. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Beeld: Koninklijk Huis

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties