Oud-koning Juan Carlos neemt drastisch besluit en verlaat Spanje definitief

Royalty
dinsdag, 04 augustus 2020 om 4:06
juan carlos
Koning Juan Carlos heeft maandag besloten om Spanje te verlaten, dit doet hij om het koningschap van zijn zoon Felipe niet langer in gevaar te brengen. Hij wist veel mensen met zijn keuze te verrassen.
De oud-koning stond de laatste maanden al veelvuldig in de spotlights vanwege verschillende corruptieschandalen. Bij de huidige koning Felipe werd uiteindelijk steeds meer druk opgevoerd om een beslissing te maken wat betreft zijn vader. De situatie was immers niet mee houdbaar. Zo werd er voorgesteld om Juan Carlos na 45 jaar uit het Zarzuele paleis te zetten, en hem zijn na de troonwisseling in 2014 gegeven eretitel 'koning' af te nemen.
Het leek er echter op dat koning Felipe enigszins aarzelde. Het is natuurlijk als zoon zijnde een moeilijk besluit om je vader definitief het land te laten verlaten. Dan is het ook nog zo dat er veel beschuldigingen zijn, maar dat Juan Carlos echter ook onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen, en zo ver is het nog niet. Wat ook weer meetelt is dat de Spaanse monarchie met elke bijkomende beschuldiging een deuk opliep, en daar moet ook rekening mee worden gehouden. "Er moet wat gebeuren", zo schreven de Spaanse media.
Juan Carlos lijkt nu zelf de knoop door te hakken, wat ongetwijfeld voor de nodige opluchting bij Felipe zal zorgen. Het is uiteraard niet uitgesloten dat er in het paleis overleg is gevoerd en dat de koning deze oplossing aan zijn vader aanbood. Door Spanje te verlaten houdt Juan Carlos immers ook de eer aan zichzelf.