'Koning Willem-Alexander in levensgevaar’

'Koning Willem-Alexander in levensgevaar’

In de Duitse media wordt druk gespeculeerd over mogelijke gezondheidsklachten van koning Willem-Alexander. Het boulevardblad Freizeit Express schrijft dat de koning in levensgevaar is vanwege een ernstige longziekte waarmee hij te maken heeft.

Het is lastig te peilen in hoeverre de speculaties van het boulevardblad ook daadwerkelijk volledig waar zijn. De ongebruikelijk en heftige onthulling van Freizeit Express wordt bevestigd door Duitse bronnen, die het hoorden van ‘insiders’. Het Nederlandse blad Story besloot navraag te doen bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Zij kwamen met een opmerkelijke reactie: er wordt nooit ingegaan op ‘geruchten en speculaties’. Dat zorgt dus niet voor opheldering.

De gezondheid van de koning lijkt een terugkerend thema te zijn. Een tijd terug bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst namelijk dat de koning leed aan de ziekte van Besnier Boeck, dat ook bekend staat als sarcoïdose. Het was destijds opmerkelijk dat de RVD deze informatie naar buiten bracht. Het is ongebruikelijk dat zij over leden van het koningshuis dit soort persoonlijke informatie delen. Het Duitse boulevardblad haalt dezelfde ziekte weer aan als terugkerend en levensgevaarlijk.

Daar waar de Nederlandse media regelmatig terughoudender zijn en het belangrijk vinden om (een) bevestigde bron(nen) te hebben, deinst de Freizeit Express er niet voor terug om sensationeel uit te pakken. “Shock diagnose!” Valt er dikgedrukt op de voorpagina te lezen. “Koningshuis bidt voor het leven van Willem-Alexander”. Volgens het blad is het duidelijk zichtbaar dat de koning opnieuw is getroffen door de ziekte. De conclusies trekken zij uit het uiterlijk, en als gevolg van stress. Dit speelt namelijk een grote factor bij de ziekte. Het blad schakelde zelfs een longspecialist om het verhaal kracht bij te zetten. Dr. Michael Barczok schreef: “Stress is zeker een ongunstige factor bij deze ziekte. In vroegere tijden zou men deze ziekte ook met rust behandelen, maar dat is tegenwoordig nog zelden mogelijk.”

Dat de koning ook daadwerkelijk veel werkdruk en stress ervaart is een gegeven. Dat hoort bij de roeping dat het koningschap heet. Of hij daadwerkelijk de ziekte (opnieuw) onder de leden heeft is een tweede. Om het volledig zeker te weten moeten wij een reactie van de Rijksvoorlichtingsdienst afwachten. Alleen dan is het zeker. Maar vooralsnog gaan zij nergens op in.

Beeld: Screenshot Koninklijk Huis

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties