LET OP: Deze schoonmaakmiddelen mag je nooit met elkaar mengen: "Levensgevaarlijk"

LET OP: Deze schoonmaakmiddelen mag je nooit met elkaar mengen: "Levensgevaarlijk"

Als je merkt dat een schoonmaakmiddel niet het gewenste resultaat oplevert, kun je altijd een ander middel proberen. Maar wees voorzichtig met het combineren van verschillende schoonmaakmiddelen, want sommige combinaties kunnen gevaarlijke dampen of chemische reacties veroorzaken!

Wanneer je bezig bent met een flinke schoonmaakklus kan het frustrerend zijn als het niet helemaal gaat zoals je had gehoopt. Dan kan het gebeuren dat je op zoek gaat naar alternatieve schoonmaakmethodes én schoonmaakmiddelen. Maar voordat je uit wanhoop alle schoonmaakmiddelen die je maar tegenkomt bij elkaar wil mengen, willen we je er toch even op wijzen wat er mogelijk kan gebeuren als je dit doet.

Lees daarom altijd zorgvuldig de instructies en waarschuwingen op de verpakkingen voordat je schoonmaakmiddelen mixt. En onthoud: meng in ieder geval nooit de volgende schoonmaakmiddelen met elkaar, we hebben ze voor je op een rijtje gezet  1. Bleek + ammoniak: Een mengsel van bleek en ammoniak produceert een giftig gas genaamd chloramine. Dit kan leiden tot kortademigheid en pijn op de borst, vergelijkbaar met de symptomen die ontstaan bij het mengen van bleek en azijn. Aangezien veel glasreinigingsmiddelen ammoniak bevatten, is het belangrijk om deze nooit met bleek te mengen.
  2. Gootsteenontstopper + gootsteenontstopper: Het is niet aan te raden om twee verschillende soorten gootsteenontstoppers te mengen of achter elkaar te gebruiken. Dit zijn krachtige formules die zelfs een explosie kunnen veroorzaken wanneer ze met elkaar worden vermengd. Gebruik liever één soort gootsteenontstopper volgens de instructies op de verpakking. Als dit niet werkt, bel dan een loodgieter.
  3. Baking soda + azijn: Baking soda en azijn zijn beide veelzijdige schoonmaakmiddelen, maar meng ze niet met elkaar! Wanneer deze twee middelen worden gecombineerd, ontstaat hoofdzakelijk water en natriumacetaat. Azijn kan ook zorgen voor schuimvorming in het mengsel. Als het mengsel wordt bewaard in een afgesloten container, kan het zelfs exploderen.
  4. Waterstofperoxide + azijn: Waterstofperoxide en azijn kunnen veilig samen worden gebruikt, maar meng ze niet in dezelfde container of sprayfles. Dit kan namelijk leiden tot de vorming van perazijnzuur, wat giftig kan zijn en de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren.
  5. Bleek + azijn: Bleek en azijn lijken misschien een krachtig ontsmettingsmiddel te vormen, maar meng deze twee middelen nooit met elkaar. Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan veroorzaken.
  6. Bleek + ontsmettingsalcohol: Het mengen van bleek en ontsmettingsalcohol leidt tot de vorming van chloroform, wat irritatie en giftigheid kan veroorzaken. Hoewel het niet zo is dat je daadwerkelijk buiten bewustzijn raakt zoals in films, is deze combinatie toch gevaarlijk. Onthoud daarom dat je bleek nooit moet mengen met andere stoffen dan gewoon water.

Volg ons ook op Instagram voor het laatste en belangrijkste nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties