Werkloze Kamal (42) vult bijstandsuitkering aan met verzamelen blikjes: ”Lekker heel veel verdienen met statiegeld”

Werkloze Kamal (42) vult bijstandsuitkering aan met verzamelen blikjes: ”Lekker heel veel verdienen met statiegeld”

Kamal, een vader van twee kinderen in de leeftijd van 42 jaar, leidt een bijzonder en zelfvoorzienend bestaan.

Hoewel hij geen traditionele baan heeft, weet hij voldoende inkomsten te vergaren om zijn gezin te onderhouden. In plaats van zich te begeven op de gangbare arbeidsmarkt, heeft Kamal gekozen voor een onconventionele aanpak: hij vult zijn uitkering aan door regelmatig op pad te gaan met ruime tassen, op zoek naar verloren statiegeldflesjes en blikjes.

Dit ongebruikelijke streven heeft Kamal tot een echte expert gemaakt. Hij heeft een scherp oog ontwikkeld voor de plekken waar mensen hun statiegeldflessen en blikjes achterlaten.

"Eigenlijk is het best eenvoudig geld verdienen," vertelt Kamal met een glimlach. Hij beweert dat hij dagelijks zo'n 15 euro bijeen weet te verzamelen met zijn inzamelingswerk.

Gedurende enkele maanden heeft Kamal zich volledig toegewijd aan zijn zoektocht naar statiegeldflesjes en blikjes. Hij heeft verschillende motivaties voor deze activiteit. Allereerst biedt het hem de mogelijkheid om zijn uitkering aan te vullen, waardoor zijn financiële situatie enigszins verbetert.

Daarnaast is Kamal begaan met het milieu: hij draagt bij aan een schonere stad door zwerfafval op te ruimen.

Bovendien geeft zijn routine van inzamelen hem structuur en regelmaat, waardoor hij voorbereid blijft op een eventuele terugkeer naar de arbeidsmarkt.

Bij evenementen blijkt Kamal een ware schatgraver te zijn. "Mensen dragen niet graag voortdurend een leeg blikje met zich mee," legt hij uit. Het Pasar Malam-evenement in Dordrecht bleek bijzonder winstgevend voor Kamal, waarbij sommige bezoekers zelfs hun blikjes en flesjes rechtstreeks aan hem gaven.

De maand juni bracht Kamal zijn hoogste opbrengst tot dan toe: hij verzamelde ongeveer 75 euro aan statiegeldartikelen in het Wantijpark.

Neem pakketjes aan en verdien wat bij

Kamals vastberadenheid blijkt wel uit het feit dat hij na grote evenementen zelfs in de vroege ochtenduren, rond 04.00 of 05.00 uur, het park bezoekt om zijn inzamelingsactiviteiten voort te zetten.

Gedurende een gemiddelde dag doorkruist Kamal onvermoeibaar de stad. Hij beschouwt een extra inkomen van 10 tot 15 euro als haalbaar en is zelfs van mening dat met doorzettingsvermogen 20 euro te bereiken is.

Hij verbaast zich over mensen die statiegeldflessen en blikjes weggooien in plaats van ze in te leveren, vooral wanneer sommigen klagen over financiële problemen. Kamal lacht en merkt op: "Het gezegde 'geld ligt op straat' is echt waar. Je moet er alleen iets voor doen, zoals bukken en vroeg opstaan. Sommige mensen lijken dat echter te vermijden."

Ondanks dat er in Dordrecht concurrenten zijn die dezelfde activiteit uitvoeren, geeft hij toe dat hij een slimme strategie hanteert.

Hij vermijdt gebieden waar anderen recent hebben gezocht en blijft op zoek naar nieuwe kansen.

Beeld: Ter illustratie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer