Uitbreiding steun kabinet, ondernemers krijgen 100% vaste lasten vergoed

Economie
vrijdag, 12 maart 2021 om 20:54
camille brodard kmile feminine creative designer Vb2mMvKSyFg unsplash
Ondernemers komt extra steun tegemoet zo heeft het demissionair kabinet besloten. Het bedrag van De Tegemoetkoming Vaste Lasten (afgekort TVL) gaat omhoog van 85 naar 100 procent. Ook wordt het budget voor de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke kosten (afgekort TONK), welke een steunmaatregel is voor huishoudens die hun rekening niet kunnen betalen, verdubbeld.
In het tweede kwartaal van dit jaar moet er uiteindelijk 730 miljoen euro meer aan de uitbreiding van het pakket worden besteed. Maar liefst 150 miljoen euro van dit bedrag gaat naar onderzoek en ontwikkeling in de autobranche, luchtvaart en maritieme sectoren. De uitgaven komen vooral ten goede aan het MKB, zo verwacht het kabinet.
Als er sprake is van minstens 30 procent aan verlies van omzet in het afgelopen kwartaal, in vergelijking met diezelfde periode een jaar eerder, dan maken ondernemers kans op de desbetreffende TVL-steun.
Op verzoek van de Tweede Kamer is de uitbreiding van de steun tot stand gekomen. Er klonk eerder deze week al een luide roep om de TVL-steun te verhogen naar een volledige vergoeding van het omzetverlies. "Steeds meer ondernemers zijn door de lange duur van de crisis door hun reserves heen en hebben geld nodig om de vaste lasten te betalen en nieuwe voorraden in te kunnen kopen. Ook dreigt een groep mensen tussen de wal en het schip te raken vanwege fors inkomensverlies door de coronamaatregelen", legt demissionair minister Bas van 't Wout (Economische Zaken) uit.
De TONK-steun is voor huishoudens die een flinke inkomensdaling kennen. Daar was voor het eerste half jaar van 2021 normaal gezien 130 miljoen euro voor uitgetrokken, maar door de verlenging van de lockdown is dat verdubbeld naar 260 miljoen euro.
De TONK kan via de gemeente worden aangevraagd, echter zijn er nog niet in alle gemeentes hiervoor een loket geopend. Het is van belang om bij uw lokale gemeente te controleren of dit het geval is. De subsidie kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd, vanaf 1 januari 2021.
Het kabinet zegt gesprekken te voeren met grotere keten van niet-essentiële winkels over de verplichte sluiting en mogelijke oplossingen die daarbij passen.
Bron: Nu.nl | Beeld: Unsplash