Luchtverkeer in Europa daalt met 76,9% vergeleken met twee jaar geleden

Luchtverkeer in Europa daalt met 76,9% vergeleken met twee jaar geleden

De Airports Council International (ACI)* heeft zijn luchtverkeersgegevens voor het tweede kwartaal van 2021 (april, mei en juni) gepubliceerd, waaruit blijkt dat de cijfers zijn gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal, maar lang niet in de buurt van pre-pandemische niveaus.

Volgens ACI is het passagiersverkeer tijdens de COVID-19-pandemie in de eerste helft (H1) van 2021 met 76,9 procent afgenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Als we de eerste helft van 2021 vergelijken met dezelfde periode in 2020, daalde het Europese luchtverkeer met -36,2 procent, terwijl dezelfde periode in vergelijking met 2019 64,2 procent bedroeg.

De directeur van ACI EUROPE, Oliver Jankovec, zei dat het aantal passagiers in de eerste helft van 2021 met meer dan een derde was gedaald. "Dit is het directe gevolg van de reisbeperkingen die aan het begin van het jaar door de Europese staten zijn ingevoerd en die de hele lente van kracht bleven toen het continent werd getroffen door de derde golf van de pandemie", zei Jankovec.

Hij merkte ook op dat luchthavens in het EU+-gebied de meeste gevolgen ondervonden, terwijl die in de rest van Europa tegen april het verkeer begonnen te herstellen. Luchthavens in de EU, de Europese Economische Ruimte, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk leden een tekort van -84,1 procent in vergelijking met de eerste helft van 2019 en 54,6 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2020.

Als gevolg van strikte en uitgebreide reisbeperkingen kenden luchthavens in Ierland een daling van -93,5 procent, in het VK ongeveer 92,9 procent, in Finland 92,1 procent en Hongarije met ongeveer 91,9 procent, waarmee ze de slechtst presterende luchthavens in Europa voor de helft zijn. van 2021. Bovendien liet het luchtverkeer in andere landen, zoals Roemenië (-71,7 procent), Bulgarije (-73,6 procent), Griekenland (-76,9 procent) en Spanje (-78,8 procent) een kleinere daling zien, vooral in vergelijking met hun Ierse , Engelse, Finse en Hongaarse tegenhangers.

Niet-EU-landen kenden in de eerste helft van 2021 geen tekort aan luchtverkeer, en in feite stegen de cijfers met 36 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Deze landen hadden te maken met minder strenge reismaatregelen en een productieve binnenlandse markt vergeleken met het EU+-gebied, waar het binnenlands passagiersvervoer met 68,6 procent daalde ten opzichte van 2021. In de rest van Europa nam het binnenlands verkeer met 8,6 procent toe ten opzichte van 2019.

Landen met de beste luchtverkeersbewegingen in de eerste helft van 2021 waren Rusland met een daling van slechts 27,2 procent, Kosovo (-32 procent), Oezbekistan (-41,8 procent), Oekraïne (-47,6 procent) en Turkije (- 59,7 procent).

De top vijf van drukste Europese luchthavens tijdens de eerste helft van dit jaar kwamen allemaal uit Rusland en Turkije, zoals de onderstaande lijst aangeeft:

  1. Istanboel (-62,5 procent)
  2. Moskou-Sheremetyevo (-51,4 procent)
  3. Moskou-Domodedovo (-14 procent)
  4. Istanbul-Sabiha Gokçen (-47,1 procent)
  5. Moskou-Vnukovo (-25,9 procent)

De pandemie heeft zelfs Londen-Heathrow, de drukste luchthaven van 2019, dit jaar naar de 14e positie gebracht, een daling van 90,1 procent in vergelijking met pre-pandemische niveaus.

De rest van de top vijf van pre-pandemische niveaus, zoals de luchthaven Parijs-CDG, kende een daling van -81,8 procent en staat nu op de zevende plaats, na tweede te zijn geweest in H1 2019, Frankfurt, dat derde was, kende een tekort van 80,7 procent per jaar. cent en staat dit jaar op de negende plaats. De luchthaven van Amsterdam, Schiphol, had 83,8 procent minder vliegverkeer en staat dit jaar op de tiende plaats na een vierde plaats in H1 2019.

Regionale luchthavens presteerden beter, met een daling van ongeveer -75 procent in vergelijking met het internationale verkeer, terwijl ze afhankelijk waren van intra-Europees verkeer.

De voorlopige gegevens van ACI laten zien dat hoewel het passagiersverkeer op Europese luchthavens met 51 procent is afgenomen in vergelijking met 2019, het cijfer stijgt met een verdubbeling van het totale passagiersvolume in vergelijking met 2020, van 57,4 miljoen naar 127,4 miljoen.

Het verschil in de luchtvaartmarkt tussen het EU+-gebied, dat met 57 procent is afgenomen, en de rest van Europa met een tekort van -27 procent, is prominent aanwezig.

De ACI-directeur merkte op dat de situatie aan het verbeteren is, maar nog ver verwijderd is van het pre-pandemische niveau, waarbij Europa dit jaar meer dan een miljard passagiers heeft verloren.

“Cruciaal is dat het afhankelijk is van meer regeringen die reizen op die basis toestaan ​​en effectief faciliteren. Onze ogen zijn vooral gericht op de Amerikaanse markt, die gesloten blijft voor Europese reizigers, waardoor de frustratie aan beide kanten van de Atlantische Oceaan met de dag toeneemt”, aldus Jankovec.

*Airports Council International of kortweg ACI is de wereldwijde overkoepelende belangenorganisatie van luchthavenbedrijven. ACI heeft momenteel 575 leden die 1633 luchthavens beheren in 179 landen. ACI is een non-profitorganisatie, bedoeld om de belangen van haar leden te behartigen in de internationale luchtvaart. In tegenstelling tot ACI, zijn deze leden zelf in het algemeen wel degelijk commerciële organisaties.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Unsplash

Lees meer over:
toerisme

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Loodgieter gearresteerd nadat hij 1000 euro voor een kwartiertje werk vraagt

Op zaterdagavond 24 februari werd in Tilburg een man uit Amsterdam gearresteerd volgens een melding van een dubieuze activite...

Misdrijf niet uitgesloten: Onderzoek naar overlijden 61-jarige man in woning

Ridderkerk - Een 61-jarige man is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. Deze vond plaats in een wo...

Tragische dood na schietpartij: 26-jarige komt om het leven

Amsterdam - In de vroege ochtend van zondag 25 februari heeft er een schietincident plaatsgevonden op de Rhoneweg. Een 26-jar...

Maarten Dickhoff (44) al bijna een maand vermist

De politie is dringend op zoek naar Maarten Dickhoff uit Alphen aan den Rijn. De man van 44 jaar is vermist sinds 24 januari....

Grote zorgen om gezondheid Miljuschka Witzenhausen (38): Arts geeft uitleg

Miljuschka Witzenhausen (38) geeft aan dat ze veel last heeft van hormonen. De tv-kok voelt zich al een tijdje niet goed, zo...

Lees meer