Kosten voor je betaalrekening gaan flink omhoog: Dit ga je betalen vanaf 1 juli

Economie
vrijdag, 31 mei 2024 om 19:18
geldmaat
Nederlandse bankklanten worden geconfronteerd met een nieuwe golf van kostenstijgingen voor hun betaalrekeningen, die vanaf 1 juli van kracht zullen zijn. Deze aankondiging volgt op eerdere tariefsverhogingen door ING en Bunq, die al eerder hun tarieven hebben opgeschroefd.
Vanaf 1 juli zullen klanten van SNS Bank, ASN Bank en RegioBank, allemaal onderdeel van Volksbank, maandelijks 50 cent extra in rekening gebracht worden. Dit vertaalt zich naar een jaarlijkse stijging van 6 euro. Rabobank heeft eveneens aangekondigd dat de maandelijkse kosten zullen stijgen met 25 cent, wat een verhoging van de maandelijkse kosten betekent van 2,95 euro naar 3,20 euro.
Dit betekent dat zowel ASN Bank als Rabobank vanaf 1 juli een maandtarief van 3,20 euro zullen hanteren, wat neerkomt op een jaarlijks bedrag van 38,40 euro. Volgens Volksbank worden deze prijsstijgingen veroorzaakt door toenemende kosten als gevolg van wet- en regelgeving, die vervolgens worden doorberekend aan de klanten.
De kosten voor betaalrekeningen zijn in de afgelopen vijf jaar aanzienlijk gestegen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vooral bij ING en ABN AMRO is deze stijging opmerkelijk. Vijf jaar geleden bedroegen de jaarlijkse kosten bij ING 18,60 euro voor een betaalrekening met betaalpas, wat nu is gestegen tot 43,80 euro. Bij ABN AMRO is een vergelijkbare trend zichtbaar, waarbij de kosten meer dan verdubbeld zijn tot 39 euro per jaar.
Deze verhogingen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor klanten, vooral voor degenen die meerdere rekeningen beheren of specifieke diensten van hun banken gebruiken die ook in prijs kunnen stijgen. Het is daarom verstandig voor bankklanten om de voorwaarden van hun rekeningen opnieuw te evalueren en te overwegen of overstappen naar een andere bank voordeliger kan zijn.
Vanaf 1 juli zullen klanten van vier vooraanstaande Nederlandse banken geconfronteerd worden met een stijging van de kosten voor hun betaalrekeningen.
Deze ontwikkeling volgt een patroon dat eerder werd ingezet door ING en Bunq, die ook al hun tarieven hebben verhoogd.
De details van deze verhogingen zijn als volgt: SNS Bank, ASN Bank en RegioBank, allen onderdeel van Volksbank, zullen hun klanten maandelijks 50 cent extra in rekening brengen, wat zich vertaalt naar een jaarlijkse toename van 6 euro.
Rabobank heeft eveneens aangekondigd dat de kosten met 25 cent per maand zullen stijgen, wat resulteert in een verhoging van de maandelijkse kosten van 2,95 euro naar 3,20 euro.
Per 1 juli zullen zowel ASN Bank als Rabobank een maandtarief van 3,20 euro hanteren, wat betekent dat klanten jaarlijks 38,40 euro zullen betalen.
De oorzaak van deze prijsstijgingen, volgens Volksbank, ligt in de toenemende kosten als gevolg van wet- en regelgeving, die vervolgens worden doorberekend aan de klanten.
Hieronder staat een overzicht van de kosten voor de goedkoopste betaalrekening per bank vanaf 1 juli 2024:
– ASN Bank: 3,20 euro per maand / 38,40 euro per jaar
– Rabobank: 3,20 euro per maand / 38,40 euro per jaar
– ABN Amro: 3,25 euro per maand / 39 euro per jaar
– SNS Bank: 3,45 euro per maand / 41,40 euro per jaar
– RegioBank: 3,55 euro per maand / 42,60 euro per jaar
– ING: 3,65 euro per maand / 43,80 euro per jaar
– Bunq: 3,99 euro per maand / 47,88 euro per jaar
– Triodos Bank: 5 euro per maand / 60 euro per jaar
– Knab: 6 euro per maand / 72,00 euro per jaar