Er zijn nieuwe regels voor contant betalen in de winkels

Economie
dinsdag, 02 juli 2024 om 13:09
geld
Het gebruik van contant geld neemt steeds verder af. Dit komt door de toename van pinbetalingen en het gebruik van mobiele apparaten zoals smartphones en smartwatches. Daarnaast voeren steeds meer winkels een pin-only beleid, waarbij contante betalingen niet meer geaccepteerd worden.
Dit beleid is toegestaan volgens de Nederlandse wetgeving. De afname van contante betalingen heeft echter ook te maken met de wens van de overheid om meer controle te hebben over financiële transacties. Digitale betalingen zijn namelijk makkelijker te monitoren en te traceren dan contante betalingen.

Huidige wetgeving 

Momenteel is er geen maximumbedrag voor contante betalingen. Dit betekent dat je een auto van bijvoorbeeld 40.000 euro contant kunt afrekenen, mits je dit bedrag bij je hebt. Echter, bij contante betalingen van boven de 10.000 euro is de verkoper verplicht een cliëntenonderzoek uit te voeren. Dit houdt in dat de verkoper moet vaststellen dat het ontvangen geld een betrouwbare herkomst heeft. Meer informatie hierover is te vinden bij de Rijksoverheid.

Verandering per 31 Maart 2025

Het kabinet wil de maximale toegestane contante betalingen naar beneden bijstellen. In 2019 werd er een wetsvoorstel ingediend om het maximumbedrag voor contante betalingen te verlagen naar 3.000 euro. Hoewel dit voorstel nog in ontwikkeling is, is de verwachting dat het per 31 maart 2025 in werking zal treden. Dit betekent dat winkeliers vanaf die datum verplicht zijn om contante betalingen boven de 3.000 euro te weigeren.

Gevolgen van het nieuwe beleid

Het invoeren van een limiet op contante betalingen heeft verschillende gevolgen. Enerzijds helpt het de overheid om beter toezicht te houden op financiële transacties en witwaspraktijken tegen te gaan. Anderzijds kan het voor consumenten een aanpassing zijn, vooral voor degenen die gewend zijn grote aankopen contant af te rekenen. Winkeliers zullen ook hun beleid moeten aanpassen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving.