Dit zijn 9 tekenen dat je hond écht van je houdt

Dieren
woensdag, 28 september 2022 om 13:37
valeriia miller mcx3RA8wNiA unsplash scaled
Hoe gek is jouw hond op jou?
Voor een baasje die zijn of haar hond goed kent is het niet moeilijk te zijn of je hond je leuk vindt. Vaak zegt kwispelen, knuffelen en een lik over je wang al heel erg veel. Toch zijn er honden die meer timide zijn, en die niet zo snel laten zien of ze dol op je zijn. Twijfel je of je hond het wel naar zijn zin heeft? Of zou je het graag beter willen herkennen? Aan de lichaamshouding en acties van een hond valt veel af te lezen of jouw hond echt van je houdt.
1. Je hond snuffelt aan je
Voor honden is geur enorm belangrijk. Ze verkennen ermee hun omgeving en begroeten/herkennen andere soortgenoten erdoor. Wanneer je hond aan je snuffelt, laat dat erg duidelijk zien dat hij/zij blij is om je te zien! Iedereen heeft een eigen unieke geur, daarmee heeft je hond het door dat jij het bent, én een leuke bijkomstigheid is dat je hond hier ook nog eens heel erg blij van wordt. Uit een onderzoek van Emory University blijkt namelijk dat de nucleus caudatus, het deel van de hersenen dat verbonden is met beloningen en plezier, bij honden oplicht als zij de geur ruiken van een mens die zij goed kennen. En dat ben jij!
2. Je hond begroet je bij de deur
Springt jouw hond gelijk op wanneer je naar binnen loopt? Het lijkt een normaal onderdeel van een alledaags gebeuren maar het is eigenlijk heel belangrijk. Het laat namelijk zien dat jouw hond zich erg verbonden met je voelt en blij is je te zien. En natuurlijk hoopt hij of zij ook wel op een brokje of een wandeling, maar dat terzijde.
3. Je hond slaapt graag naast je
Slaap is voor honden een kwetsbare situatie. Als ze in het wild gaan slapen, liggen ze dan ook in een ‘defensieve positie’ om zich te beschermen tegen potentiële roofdieren. Honden liggen dan met hun neus naar buiten (om iets ongewoons te ruiken) en hun rug naar binnen. Zo vormen ze een kleine cirkel van veiligheid. Het is dan ook een big deal als je hond naast of dichtbij je slaapt. Kruipt hij of zij bijvoorbeeld tegen je aan op de bank terwijl je televisie kijkt of gaat-ie bij je benen liggen? Dan betekent dit dat je lieve beestje je vertrouwt.
4. Je hond vindt het leuk om kado's aan je te geven
Waar katten hun baasjes graag verrassen met bijzondere cadeaus zoals een dode vogel, pakken honden het over het algemeen wat anders aan (al kunnen jachthonden héél trots zijn op een gevangen muis). Brengt jouw hond jou een speeltje of een stok? Dan is dit een goed teken! Het betekent namelijk dat je viervoeter aandacht heeft voor jou en dat hij of zij met je wil spelen.
5. Je hond volgt je overal
“Als je hond je overal volgt, is dit een teken dat hij of zij je vertrouwt en van je houdt en dat je hem of haar een veilig gevoel geeft”, aldus het Britse The Kennel Club. Honden zijn sociale dieren en vinden het erg fijn om in de buurt van anderen te zijn. Dus volgt je trouwe viervoeter je van de ene kamer naar de ander of zelfs tot op het toilet? Dan is dit een heel goed teken.
6. Af en toe luistert je hond niet naar je
Aan de andere kant hebben honden die hun baasjes vertrouwen niet de behoefte om altijd alert te zijn. Als je hond steeds erg gespannen lijkt of afstand houdt terwijl hij of zij jouw bewegingen nauwlettend in de gaten houdt, kan dit betekenen dat je viervoeter zich niet op zijn gemak voelt bij jou. Doet je hond echter zijn eigen ding als jij bijvoorbeeld televisie kijkt of aan het werk bent? Dan vertrouwt hij of zij jou volledig.
7. Je hond heeft er geen moeite mee oogcontact met je te maken
Als honden zich veilig bij mensen voelen, zijn ze niet bang om langdurig oogcontact te maken. Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat vooral puppy’s en speelse honden het meest geneigd zijn om sterk oogcontact te maken, zegt de American Kennel Club dat alle soorten honden hier een handje van hebben. Dit doen honden om erachter te komen wat er met ons aan de hand is. Ze proberen als het ware onze gedachten te lezen. Uit andere onderzoeken blijkt dat honden (vooral teefjes) menselijke emoties oppikken en weerspiegelen. Deze band tussen mens en hond wordt na verloop van tijd alleen maar sterker. Het is zelfs bewezen dat hondenhersenen oxytocine (het hormoon dat wordt gelinkt aan empathie, vertrouwen en liefde) afgeven als ze oogcontact maken met hun favoriete mensen.

8. Je hond wordt blij wanneer hij/zij jouw naam hoort

Honden weten normaliter heel goed dat ze moeten luisteren wanneer hun naam geroepen wordt. Wanneer je ziet dat de oren van de honden reageren wanneer de naam wordt geroepen betekent dit dat hij of zij veel van je houdt. Het maakt niet uit of je daarbij fysiek aanwezig bent of als iemand het over jou heeft.

9. Je hond houdt je in de gaten

Als je hond op je let, ook terwijl hij/zij druk met spelen is, is dat een heel goed teken. Dat laat namelijk zijn dat je hond om je geeft en hij of zij van je houdt.
Beeld: Unsplash