Viroloog Ab Osterhaus: “Gooi nu meteen Europa voor aantal maanden op slot”

Viroloog Ab Osterhaus: “Gooi nu meteen Europa voor aantal maanden op slot”

De viroloog Ab Osterhaus pleit ervoor dat heel Europa dringend hard dient op te treden. Volgens Osterhaus zou het een goed idee zijn dat alles volledig op slot gaat de komende maanden. “Of we blijven maar doorzwabberen”, zegt hij tijdens een interview in Belgisch dagblad De Morgen.

De vaccinatiecampagne in Europa zorgt er voor dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn, waardoor het aantal besmette personen op termijn sterk af zou moeten nemen. Maar dat is volgens Osterhaus niet genoeg. Hij vindt dat alle landen hard moeten ingrijpen. “Je kunt winkeliers en de horeca in onze Europese landen alsnog vertellen dat je zulke stringente maatregelen moet nemen, maar dat er bij het heropenen veel meer zal kunnen”, zo zegt Osterhaus. “Dan moet je wel maatregelen verzekeren zoals testen-, bronnen en contactonderzoek, quarantaine en isolatie. Nu drukken we in alle Europese landen het besmettingscijfer onvoldoende terug. We zijn tevreden als dat getal net onder de 1 ligt, met als gevolg dat als er maar ook iets gebeurt het getal naar een R-waarde van 1,2 schiet.”

Volgens Osterhaus zorgt het huidige beleid ervoor dat de situatie onbeheersbaar wordt en de ziekenhuizen vollopen. “Ik denk dat het een algemeen fenomeen is in Europa dat men niet doorheeft dat je dit coronavirus met halve maatregelen niet onder controle krijgt. Of we gaan dus keihard optreden om het virus onder controle te krijgen, of we gaan op deze manier doorzwabberen tot we 80 à 90 procent van de bevolking gevaccineerd hebben. Zelfs dan nog zijn we niet geheel zeker van controle.”

Bron: Het Nieuwsblad | Beeld: Unsplash, Wikipedia

Lees meer over:
lockdown Europa

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties