VIDEO: 'Blanken zouden zelfmoord moeten plegen als een ethische daad', zegt professor

VIDEO: 'Blanken zouden zelfmoord moeten plegen als een ethische daad', zegt professor

Derek Hook, professor aan de universiteit van Duquesne (Pittsburgh, Pennsylvania), beweerde onlangs dat het ethisch zou zijn voor blanke mensen om zelfmoord te plegen.

De anti-kritische rassentheoriegroep Mythinformed MKE plaatste de video onlangs. “Dit maakt deel uit van een ‘antiracistische’ discussie over ‘aardige blanke therapeuten in het bezit van de [American Association for Psychoanalysis in Clinical Social Work]’, schreef de groep op Facebook. De video lijkt afkomstig te zijn van een zomersessie die wordt georganiseerd door Hook, hoewel de inhoud verder niet openbaar beschikbaar is.

"Blanken zouden zelfmoord moeten plegen als een ethische handeling", zei Hook aan het begin van een presentatie. Hij citeerde een Zuid-Afrikaanse professor filosofie genaamd Terblanche Delport, die in 2016 schreef over blanke mensen die zelfmoord pleegden. Delport zou in 2016 soortgelijke opmerkingen hebben gemaakt, als reactie op raciale verdeeldheid in de voormalige apartheidsstaat.

"Het enige (levens)doel voor blanken, met name Afrikaners, is om hun dood af te wachten of zelfmoord te plegen, zoals de sumarai op zijn korte zwaard valt wanneer hij in ongenade is gevallen", zei Delport volgens Radio Free South Africa.

"Ik wil suggereren dat we psychoanalytisch zelfs het argument zouden kunnen aanvoeren dat er iets ethisch in de verklaringen van Delport zat", beweerde Hook. Hoewel Hook toegeeft dat Delport misschien gewoon een "jager" is die te agressief is in zijn argumenten, wil hij het concept van blanke mensen die zichzelf doden om te boeten voor racisme niet afwijzen.

Hij suggereert ook dat symbolisch witte mensen zelfmoord kunnen plegen of "[metaforische] castratie" kunnen ondergaan. "Ik wil het argument aanvoeren dat er een soort ethische dimensie is aan zijn provocaties", zei de professor die les geeft aan de universiteit van Duquesne. "Ik denk dat Delport zijn blanke publiek meenam naar de drempel van een soort symbolisch uitsterven … hij nam ze mee naar een voorgesteld einde van witheid," zei Hook.

Delport is een "geleerde en beoefenaar van psychoanalyse met expertise op het gebied van Lacaniaanse psychoanalyse, postkoloniale theorie (met name het werk van Frantz Fanon), de psychologie van racisme en kritische sociale psychologie", aldus zijn universitaire bio.

De American Association for Psychoanalysis in Clinical Social Work is een liberale groep die president Trump eerder opriep om af te treden, dagen voordat zijn ambtstermijn eindigde vanwege het geweld in het Capitool. De groep "gelooft dat de presidentiële bevoegdheden van Donald Trump onmiddellijk moeten worden ingetrokken", aldus een verklaring van 13 januari. “Hij heeft een uitbuiting van dergelijke bevoegdheden aangetoond door de consequente promotie van racistische groeperingen en ideologieën.”

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Videostill

Lees meer over:
racisme

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties