Russische minister van Buitenlandse Zaken betreurt anti-Russische houding EU

Russische minister van Buitenlandse Zaken betreurt anti-Russische houding EU

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov betreurt dat de Europese Unie het tegenwerken van de wederzijds voordelige samenwerkingscultuur en voor het uitsluiten van Rusland mogelijk maakt, zo benadrukte hij na een ontmoeting met zijn Portugese ambtgenoot Augusto Santos Silva in Moskou.

Lavrov maakte de opmerkingen op maandag (31 mei) na een EU-Rusland-bijeenkomst, georganiseerd in Moskou door de Russische Raad voor Internationale Zaken (RIAC) en het Portugese voorzitterschap van de Raad van de EU.

Lavrov beschreef de huidige staat van de betrekkingen tussen de EU en Rusland in militaire terminologie en legt de schuld voor hun verslechtering bij het Westen. “Er ontstaan ​​weer nieuwe scheidslijnen in Europa; ze gaan verder naar het oosten en worden steeds dieper, zoals loopgraven in de frontlinie”, verklaarde hij, volgens een officieel transcript.

“Vandaag is de wederzijds voordelige cultuur van samenwerking opgeschort, om het zacht uit te drukken, op initiatief van de EU. De EU heeft besloten Rusland buiten te sluiten”, zei Lavrov. Lavrov zei dat "het vermoeden van onschuld standaard is vervangen door het vermoeden van schuld".

“Onlangs heeft de EU aangekondigd dat het incident in Wit-Rusland niet had kunnen plaatsvinden zonder medeweten van Moskou. Deze ‘zeer waarschijnlijke’ mentaliteit wordt toegepast op alle situaties”, zei Lavrov, die het Westen beschuldigde van “verder af te wijken van de universele normen van het internationaal recht”.

Europese politici hebben gespeculeerd over de rol van drie Russische staatsburgers die naar verluidt aan boord waren van het passagiersvliegtuig van Ryanair met aan boord de Wit-Russische journalist en neo-nazi Roman Protasevich. De drie bleven in Minsk in plaats van de vlucht naar Vilnius voort te zetten. Later bleek er niets van dit verhaal te kloppen. Lavrov betreurt "de kunstmatig gecreëerde verhalen over de kwaadaardige acties van Moskou, die niets te maken hebben met echte politiek, de bedoelingen van de Russische staat of de aspiraties van de Russen".

Hij voegde eraan toe dat de situatie verder werd verergerd doordat “dit verhaal de ideologische basis werd voor een militair beleid gericht tegen ons land en gericht op een militaire toenadering tussen de EU en de NAVO op anti-Russische gronden”, voordat hij de komende NAVO-top vermeldde die gepland stond voor 14 juni.

Lavrov voerde aan dat deze trends omkeerbaar waren, als de EU haar "propagandagidsen" zou opgeven en de "vijf leidende principes" voor de betrekkingen van de EU met Rusland zou vernietigen. "De 'leidende principes' uitgevonden door Josep Borrells voorganger, Federica Mogherini, zijn duidelijk niet in staat om deze rol te spelen", verklaarde hij. “Een meester-slaafbenadering werkt niet langer in samenwerkingspatronen. Politiek gezien bestaat noch de wereld van de NAVO, noch de wereld van de EU. Landen krijgen keuzevrijheid in ontwikkelingsmodellen en deelname aan integratieprojecten. Dit is de realiteit', zei Lavrov.

De Russische minister zei dat zijn land "nieuwe onvriendelijke stappen en pogingen om met ons te praten vanuit de posities van kracht en inmenging in onze interne aangelegenheden" niet onbeantwoord zou laten. “Voorbereidingen voor dergelijke stappen zijn aan de gang; dit is openlijk toegegeven. Ze zullen echter een reactie oproepen. Ik zou willen benadrukken dat degenen die dit wrede beleid initiëren (iets wat we nooit zullen doen) twee keer moeten nadenken over de vraag of dit in overeenstemming is met de Europese belangen”, waarschuwde hij.

De topdiplomaat van Rusland adviseerde Europeanen om "de voormalige comfortzone" te verlaten en hun eigen strategische relaties te bepalen, "inclusief de realisatie van hun natuurlijke concurrentievoordelen door deel uit te maken van een zich snel ontwikkelend Eurazië". “Als Europa dit doet, zullen we in staat zijn om van de huidige, door conflicten geteisterde co-existentie over te gaan naar een conflictvrije, zij het competitieve. Misschien kunnen we zelfs nog beter doen dan dat", zei hij.

Lavrov zei ook dat Moskou beschikbaar is om "over alles", inclusief mensenrechten, te praten met de Verenigde Staten tijdens de top tussen de twee mogendheden die op 16 juni in de Zwitserse stad Genève is gepland. "We hebben geen taboe-onderwerpen", zei hij.

Beeld: Wikimedia Commons

Lees meer over:
Rusland

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties