Poetin doet nieuw vredesvoorstel om de oorlog in Oekraïne te beëindigen

Buitenland
vrijdag, 14 juni 2024 om 18:19
putin ga6399e9c4_1920
De Russische president Poetin hield een toespraak voor de leiding van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken en deed een vredesvoorstel voor Oekraïne.
President Poetin hield vandaag een ruim een ​​uur durende toespraak voor de leiding van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin hij opnieuw in detail de Russische visie op de oorsprong van de Oekraïne-crisis uiteenzette. Aan het einde van de toespraak deed hij nog een vredesvoorstel. 
Poetin zei in de toespraak expliciet dat Rusland niet geïnteresseerd is in een staakt-het-vuren, dat wil zeggen het bevriezen van het conflict, maar dat Rusland een alomvattende en definitieve vredesoplossing wil. En hij wees erop dat als het Westen en Kiev het voorstel afwijzen, de prijs bij toekomstige onderhandelingen zal stijgen.
Dit komt overeen met wat Rusland ook zei nadat Kiev in april 2022 in Istanbul de onderhandelingen had afgebroken, waarin al een akkoord was bereikt, dat Kiev vervolgens “in de prullenbak gooide”. Ook destijds verklaarde Rusland dat de prijs die bij toekomstige onderhandelingen aan Kiev zou worden betaald, zou stijgen naarmate de gevechten langer zouden duren. Dit is wat er gebeurde, zoals het vredesvoorstel van Poetin laat zien.
Poetin stelde nu voor om het in Istanbul bereikte akkoord opnieuw in te voeren als vredesvoorstel. In Istanbul kwamen Rusland en Oekraïne overeen dat Oekraïne een neutrale, niet-gebonden en kernwapenvrije staat zou blijven die geen buitenlandse troepen in zijn land zou toelaten. Bovendien werd overeenstemming bereikt over een gedetailleerde ontwapening voor Oekraïne.
Poetin heeft dit nu opnieuw gesuggereerd, maar voegde eraan toe dat de situatie na ruim twee jaar strijd is veranderd. Daarom eist Rusland nu de erkenning van de nieuwe grenzen, d.w.z. de internationale erkenning van de Krim en de regio’s Loegansk, Donetsk, Zaporozhye en Cherson als Russische gebieden.
Daarnaast riep Poetin opnieuw op tot demilitarisering van Oekraïne, uiteindelijk tot de ontwapening waarover al in Istanbul overeenstemming was bereikt, en tot denazificatie van Oekraïne. In het bijzonder zei hij dat hij opriep tot de bescherming van de Russischsprekende minderheid in Oekraïne.
Dit alles zou moeten worden overeengekomen in een internationaal verdrag, d.w.z. bindend onder het internationaal recht, en uiteraard ook erkend door het Westen.
Poetin zei ook dat de gevechten in Oekraïne onmiddellijk kunnen eindigen als Kiev zijn troepen uit de genoemde gebieden begint terug te trekken.
Vanuit Kiev is het voorstel afgedaan als onzin, een herhaling van zetten en manipulatie. "Het is geen vredesvoorstel", reageert een adviseur van president Zelensky.