Asielzoekers die worden gehuisvest bij Paleis Soestdijk mogen nog jaren blijven

Binnenland
vrijdag, 14 juni 2024 om 18:33
asiel
BAARN – In een tijd waarin landelijke coalitiepartijen aandringen op een strengere aanpak van asiel en migratie, heeft de gemeente Baarn een opvallende beslissing genomen. Het gemeentebestuur heeft een nieuwe overeenkomst gesloten om de opvang van asielzoekers bij Paleis Soestdijk voor de komende jaren te waarborgen. Dit besluit komt ondanks de recente afspraken in Den Haag om de asielinstroom drastisch te beperken.
Het nieuwe akkoord verzekert de opvang van asielzoekers op het landgoed van Paleis Soestdijk, opvallend genoeg gaat het daarmee lijnrecht tegen de wensen van het kabinet in. "We kunnen niet afwachten hoe het nieuwe kabinetsbeleid precies vorm krijgt," verklaarde wethouder Steven de Vries, die verantwoordelijk is voor vluchtelingenzaken. "De nieuwe Asielcrisiswet die de Spreidingswet vervangt, is nog onzeker. Wij hebben die wet echter niet nodig om onze maatschappelijke bijdrage te leveren."
De gemeente overwoog zelfs om meer dan de huidige 152 asielzoekers op te vangen, maar besloot hier uiteindelijk toch van af te zien.
Baarn hoopt met dit besluit andere gemeenten te inspireren om ook meer te doen aan de opvang van asielzoekers. "Gemeenten zijn van harte welkom om bij ons te komen kijken hoe wij dit aanpakken," benadrukt Eijbaard. "Hopelijk leidt dit tot meer solidariteit en actie in andere regio's."
Beeld: ter illustratie | Bron: RtvUtrecht