Officieel rapport Amerikaanse veiligheidsdienst: UFO's zijn echt en kunnen niet worden verklaard

Officieel rapport Amerikaanse veiligheidsdienst: UFO's zijn echt en kunnen niet worden verklaard

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft vrijdag een langverwacht rapport uitgebracht over wat zij weet over een reeks mysterieuze vliegende objecten, ook bekend als UFO's, die de afgelopen decennia door beperkt militair luchtruim zouden zijn gezien.

In het rapport is te lezen dat defensie- en inlichtingenanalisten onvoldoende gegevens hebben om de aard van mysterieuze vliegende objecten te bepalen die door militaire piloten zijn waargenomen, inclusief of het geavanceerde aardse technologieën, atmosferische of buitenaardse aard zijn. Het rapport, ingediend bij het Congres en vrijgegeven aan het publiek, omvat 144 observaties van wat de regering officieel aanduidt als 'ongeïdentificeerd luchtfenomenen' of UAP, daterend uit 2004. Het werd uitgegeven door het bureau van de directeur van de nationale inlichtingendienst in samenwerking met een door de Amerikaanse marine geleide UAP-taskforce.

"UAP vormt duidelijk een probleem met de veiligheid van vluchten en kan een uitdaging vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid", aldus het rapport, eraan toevoegend dat de verschijnselen "waarschijnlijk geen enkele verklaring hebben". "Bij een beperkt aantal incidenten leek UAP ongebruikelijke vluchtkenmerken te vertonen. Deze waarnemingen kunnen het gevolg zijn van sensorfouten, spoofing of misvatting van de waarnemer en vereisen aanvullende rigoureuze analyse", voegde het eraan toe.

Het rapport bevat enkele UAP-gevallen die eerder aan het licht kwamen in de vrijgave door het Pentagon van video van Amerikaanse marinevliegers die raadselachtige vliegtuigen voor de oost- en westkust van de VS tonen die snelheid en manoeuvreerbaarheid vertonen die bekende luchtvaarttechnologieën overtreft en geen zichtbare middelen voor voortstuwing of vluchtcontrole hebben oppervlakken.

Een hoge Amerikaanse functionaris, die werd gevraagd naar de mogelijkheid van buitenaardse verklaringen voor de waarnemingen, zei: "Dat is niet het doel van de taskforce, om elke vorm van zoektocht naar buitenaards leven te evalueren. … Daar werden we niet voor gevraagd. " "Van de 144 rapporten waar we hier mee te maken hebben, hebben we geen duidelijke aanwijzingen dat er een niet-aardse verklaring voor is - maar we zullen gaan waar de gegevens ons ook brengen", voegde de functionaris eraan toe.

Het rapport stelde vijf mogelijke verklarende categorieën vast: rommel in de lucht, natuurlijke atmosferische verschijnselen, ontwikkelingsprogramma's van de Amerikaanse overheid of de Amerikaanse industrie, buitenlandse vijandige systemen en een allesomvattende categorie "andere". Alle incidenten op één na, een geval dat wordt toegeschreven aan "rommel in de lucht", blijven onverklaard, onderhevig aan verdere analyse, vertelden Amerikaanse functionarissen, sprekend op voorwaarde van anonimiteit, aan verslaggevers tijdens een briefing waarin de bevindingen van het rapport worden beschreven. Voor de overige 143 gevallen moet de regering nog uitsluiten of de waarnemingen van buitenaardse oorsprong kunnen zijn, zeiden de functionarissen.

"Van de gegevens die we hebben, hebben we geen duidelijke aanwijzingen dat een van deze niet-geïdentificeerde luchtverschijnselen deel uitmaakt van een buitenlands (inlichtingen) verzamelprogramma, en we hebben geen duidelijke gegevens die wijzen op een grote technologische vooruitgang door een potentiële tegenstander', zei de hoge functionaris.

De regering heeft de afgelopen jaren UAP aangenomen als de voorkeursterm voor wat ook wel bekend staat als 'ongeïdentificeerde vliegende objecten' of UFO's, lang geassocieerd met het begrip buitenaards ruimtevaartuig.

Een tweede hoge functionaris zei dat 21 van de rapporten UAP's laten zien "die een soort van geavanceerde voortstuwing of geavanceerde technologie lijken te hebben", en die geen middelen voor voortstuwing of versnelling lijken te hebben en snelheden vertonen die hoger zijn dan wat de Verenigde Staten denken dat buitenlandse tegenstanders bezitten.

Het rapport werd opgevraagd door het Congres als onderdeel van bredere inlichtingenwetgeving die in december door voormalig president Donald Trump werd ondertekend. Senator Marco Rubio speelde een belangrijke rol bij de ingebruikname ervan. "Jarenlang hebben de mannen en vrouwen die we vertrouwen om ons land te verdedigen, melding gemaakt van ontmoetingen met niet-geïdentificeerde vliegtuigen met superieure capaciteiten, en jarenlang werden hun zorgen vaak genegeerd en belachelijk gemaakt", zei Rubio. "Dit rapport is een belangrijke eerste stap in het catalogiseren van deze incidenten, maar het is slechts een eerste stap."

Het rapport markeert een keerpunt voor de Amerikaanse regering nadat het leger decennialang observaties van niet-geïdentificeerde vliegende objecten en "vliegende schotels" die teruggaat tot de jaren veertig, afbuigt, ontkracht en in diskrediet brengt. "Elke keer dat er een bezorgdheid is over de veiligheid van de vlucht of de contraspionage, nemen we die dingen zeer serieus en zullen we die dingen serieus blijven nemen", zei de eerste hoge functionaris.

De Amerikaanse vertegenwoordiger Adam Schiff, voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, drong aan op een systematische analyse van de potentiële nationale veiligheids- en vliegveiligheidsrisico's van UAP "zonder vooroordelen" om te bepalen of ze het gevolg zijn van een buitenlandse tegenstander, atmosferische of andere verschijnselen, ruimtepuin "of iets heel anders."

Het is niet het eerste officiële rapport van de Amerikaanse regering over dit onderwerp. De Amerikaanse luchtmacht voerde bijvoorbeeld een eerder UFO-onderzoek uit, genaamd Project Blue Book https://www.archives.gov/research/military/air-force/ufos#geninfo.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Amerikaanse overheid

Lees meer over:
Verenigde Staten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer