Moordpoging op Bulgaarse politieke leider tijdens live-uitzending mislukt op wonderbaarlijke wijze doordat het pistool vastloopt

Buitenland
zaterdag, 04 mei 2024 om 15:11
screenshot2024 05 01235453
De aanvaller, een 25-jarige inwoner van Burgas genaamd Oktay Enimehmedov, slaagde erin het podium op te komen en een pistool op politicus Dogan te richten. Ondanks het dreigende gevaar reageerde Dogan snel en wendde het wapen af nadat het niet goed functioneerde, wat leidde tot de onmiddellijke aanhouding van de potentiële moordenaar door beveiligingspersoneel en congresbezoekers.
Enimehmedov, van wie ook werd ontdekt dat hij in het bezit was van twee messen, werd vervolgens gearresteerd en in het ziekenhuis opgenomen wegens verwondingen opgelopen tijdens het evenement. Aanvankelijk werd aangenomen dat het wapen niet goed functioneerde. Later werd echter onthuld dat het wapen een niet-dodelijk gaspistool was, maar nog steeds in staat was om van dichtbij ernstige schade toe te brengen. De rechtbank van Sofia veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 3,6 jaar, een vrij lage straf voor poging tot moord.
Een paar uur na het incident keerde Dogan terug naar het congres, waar hij werd begroet met een staande ovatie. De aanval werd aan de kaak gesteld door president Rosen Plevneliev, die de toewijding van Bulgarije aan etnische tolerantie en democratische principes onderstreepte.