Minister van Volksgezondheid: Verenigd Koninkrijk gaat 100% en voor altijd open

Buitenland
maandag, 28 juni 2021 om 12:23
Javid
De nieuwe minister van Volksgezondheid Sajid Javid heeft gezegd parlementsleden zo snel mogelijk te willen informeren over wanneer de COVID-maatregelen in het VK volledig worden opgeheven. Zijn toespraak komt minder dan 48 uur na het aftreden van Matt Hancock, die in opspraak kwam vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.
Javid zei dat hij het einde van de beperkingen zo snel mogelijk wilde in laten gaan, en dat elke versoepeling "onomkeerbaar" zou zijn. Boris Johnson heeft gezegd dat de resterende maatregelen op 19 juli versoepeld zullen worden, maar beloofde ook een data-review om te zien of dit twee weken eerder kan gebeuren. Het Lagerhuis zal naar verwachting de details van deze beoordeling ontvangen.
Het kabinet was van plan om op 21 juni alle wettelijke beperkingen op sociaal contact op te heffen, maar dit werd uitgesteld vanwege zorgen over de verspreiding van de Delta-variant. Het aantal nieuwe gevallen van coronavirus in het VK is in de week snel blijven stijgen sinds wat "vrijheidsdag" zou zijn geweest - en is week-op-week met 59% gestegen. Maar bij het besluit van de regering over het opheffen van maatregelen zal ook rekening worden gehouden met de voortgang van de uitrol van vaccins in het VK.
De heer Javid zei: "Ik wil dat de beperkingen worden opgeheven en dat het leven zo snel mogelijk weer normaal wordt. Dat is mijn absolute prioriteit. Het wordt onomkeerbaar, er is geen weg meer terug. Daarom willen we tijdens dat proces voorzichtig zijn."
Uit de laatste cijfers blijkt dat in het VK 44 miljoen mensen - of 84,1% van de volwassenen - hun eerste prik hebben gehad en meer dan 32 miljoen mensen - 61,6% van de volwassen bevolking - de tweede.
Beeld: Videostill