Minister van Buitenlandse Zaken Bulgarije: Sluit Europese grenzen niet opnieuw

Buitenland
maandag, 13 juli 2020 om 22:04
36284890433 565481b08d k
Tijdens een officieel bezoek in Praag, zei de Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Ekaterina Zaharieva dat het van groot belang is dat de lidstaten van de Europese Unie zich hard moeten maken om samen de COVID-19 pandemie te bestrijden. Maar dat dit niet mag betekenen dat de binnengrenzen weer worden gesloten.
"We hebben dit al eens moeten doorstaan, en het heeft geleid tot het tegenhouden van duizenden mensen, en eveneens het stopzetten van de levering van goederen," zo zei donderdag tijden een persconferentie.
"Ik wil benadrukken dat Bulgarije Tsjechische toeristen verwelkomt", vervolgde Zaharieva. "En de autoriteiten hebben alle nodige maatregelen getroffen voor hun veiligheid". Zij feliciteerde de Tsjechië omdat zij "een voorbeeld voor andere landen is na het openen van de grenzen en vrije toegang voor EU-burgers".
In mei opende Bulgarije zijn grenzen voor EU-burgers, na een inreisverbod dat twee maanden duurde. Vrij verkeer tussen EU-landen is sinds medio juni weer van kracht.
Op uitnodiging van haar collega, de minister van Buitenlandse Zaken van Tsjechie, bezocht ze afgelopen donderdag Praag. Afgezien van de preventieve maatregelen voor de pandemie, gingen de twee met elkaar in gesprek hoe de bedrijfsontwikkeling tussen hun landen weer goed an worden hersteld. Eveneens benadrukten zij dat er aanzienlijke mogelijkheden zijn om hun betrekkingen op het gebied van handel en economie te ontwikkelen, met name op het gebied van innovatie en digitale technologieën.
"Met Tsjechië zijn we het vrijwel volledig eens over een aantal kwesties", beaamde Zaharieva.
In juni zei Zaharieva dat Bulgarije een van de veiligste reisbestemmingen was om naar toe te reizen met betrekking tot de pandemie.
Beeld: Estonian's Presidency Photostream | CC BY 2.0 | Flickr