Levensgevaarlijke schimmelziekte rukt wereldwijd op: "Een op de drie mensen overlijdt"

Buitenland
dinsdag, 21 maart 2023 om 22:41
cdc eORbhX0F4 4 unsplash scaled
Het aantal gevallen van de dodelijke schimmelziekte Candida auris in de Verenigde Staten is verdubbeld in de afgelopen twee jaar, zo blijkt uit cijfers van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Waar in 2019 nog 756 gevallen werden geconstateerd, waren er in 2021 bijna 1500 gevallen. De ziekte kan vooral hard toeslaan bij mensen met een zwak immuunsysteem en zij kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Wat extra zorgen baart, is dat de schimmel bij veel patiënten resistent blijkt te zijn tegen de voorgeschreven behandeling.
Hoewel mensen in goede gezondheid zich in de meeste gevallen geen zorgen hoeven te maken over de schimmelziekte, vinden veel besmettingen plaats in ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Ongeveer één op de drie mensen die de ziekte krijgt, overlijdt eraan. Hoewel de hoofdonderzoeker heeft aangegeven dat het soms lastig is om vast te stellen of de schimmelziekte ook de daadwerkelijke doodsoorzaak is bij alle sterfgevallen.
Volgens de Amerikaanse gezondheidsautoriteit is de stijging van het aantal gevallen onder meer te wijten aan het slecht gesteld zijn met infectiepreventie bij veel zorginstellingen en aan verbeterde screening. Ook kan de druk op de gezondheidszorg die is ontstaan door COVID-19 een rol spelen, aldus de organisatie.
De ziekte dook voor het eerst op in 2009 in het oor van een Japanse vrouw. In 2016 kreeg de Verenigde Staten voor het eerst te maken met de schimmel en sindsdien worden er steeds meer gevallen waargenomen. Ook in andere landen neemt de ziekte toe. In Europa zijn bij enkele honderden mensen gevallen van Candida auris geconstateerd.
Beeld: Unsplash