Jager schiet man (31) dood: "Ik dacht dat het een vos was"

Jager schiet man (31) dood: "Ik dacht dat het een vos was"

De 48-jarige jager uit Rijkevorsel die betrokken was bij het dodelijk schietincident met metaaldetectist Ken Moons (31) afgelopen weekend, is door de onderzoeksrechter aangehouden voor doodslag. Volgens eigen zeggen dacht B.F. dat het slachtoffer een vos was en vuurde daarom een kogel af. Het schot werd waarschijnlijk afgevuurd op een moment dat het al donker was, wat verboden is volgens de jachtwetgeving.

Op zaterdagavond rond acht uur was B.F. op observatie in de velden van Rutten bij Tongeren, op zoek naar vossen. De jager, die de streek goed kent omdat hij er is opgegroeid, heeft een geldige jachtlicentie en is lid van een plaatselijke jagersgroep.

Op een gegeven moment tijdens de jacht denkt de jager een vos te hebben gezien in de velden verderop. Hij neemt zijn geweer en schiet een kogel af. Later verklaart de jager aan de speurders dat hij dacht dat het dier niet was geraakt en dat hij daarom niet naderbij is gekomen om te kijken. B.F. vertrekt later die avond naar zijn huis in de Antwerpse Kempen.

Ongeveer 38 uur later, op maandagmorgen, ontdekt een boer het lichaam van de 31-jarige Ken Moons uit Tessenderlo toen hij wilde controleren of een grenspaal nog op zijn akker stond. Hij vond het lichaam naast een metaaldetector en het leek alsof het slachtoffer om het leven was gebracht door een kogel. Uiteindelijk bleek de kogel afkomstig te zijn van de jager. De 48-jarige man werd woensdag opgepakt en ondervraagd door het parket en het jachtgeweer werd in beslag genomen.

Lees verder op de volgende pagina

Volgens de verdachte was hij niet op de hoogte van het feit dat hij de man had geraakt en de twee zouden elkaar ook niet kennen. "Er is geen enkele link tussen beide personen", aldus raadsman Philip Daeninck. "Er was geen enkele intentie om die jongeman te doden. Mijn cliënt ziet dit als een jachtongeluk en is volledig onder de indruk van de gebeurtenissen. Dit had hij nooit gewild." Andere hobbyisten beschrijven de verdachte als een ervaren en degelijke jager.

Op dit moment wordt de jager aangehouden voor doodslag, wat betekent dat iemand is gedood met het oogmerk om te doden, maar zonder voorbedachten rade. Bronnen dicht bij het onderzoek vertellen dat nog verder onderzocht moet worden of de twee elkaar echt niet kenden, zodat de kwalificatie 'moord' - wel met voorbedachten rade - kan worden uitgesloten. De 48-jarige verdachte, die een vrouw en kinderen heeft en in een andere sector werkt, was die avond alleen op pad. Wat hij voor en na het incident heeft gedaan en met wie hij die dag contact heeft gehad, moet nog worden vastgesteld.

Er lijkt één duidelijke fout te zijn gemaakt door de verdachte. Volgens de regels van de jacht is het verboden om te gaan jagen wanneer het buiten donker is, wat op zaterdagavond om 20 uur wel het geval was. "Tussen zonsondergang en -opgang is het verboden om te jagen, met uitzondering van reebokken, waarbij het wel nog toegestaan is een uurtje voor en na daglicht", zegt Rudi Van Decraen van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. "Het is logisch dat er dan niet wordt gejaagd, omdat het te donker is om iets te zien. Het is gewoonweg te gevaarlijk, hoewel het met behulp van warmtebeelden en nachtzicht wel zou kunnen, maar dat is in Vlaanderen nog niet toegestaan."

Volgens de verklaring van de verdachte was hij niet op jacht, maar wel op observatie zonder de bedoeling om te schieten die dag. Tot hij toch een bewegende vos zag en alsnog een kogel afvuurde. De verdachte blijft in ieder geval tot dinsdag in de cel en dan volgt de raadkamer, waarbij verder wordt besloten over zijn aanhouding. "Mijn cliënt verleent zijn volledige medewerking aan het verdere onderzoek en wordt gesteund door familie en vrienden", zegt Daeninck.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Pasgeboren meisje werd 'Batman' genoemd door grote zwarte vlek in haar gezicht - kijk hoe ze er nu uit ziet

In een wereld waar ieder mens uniek is, zijn er verhalen die bijzonder opvallen door de moed en veerkracht die ze uitstralen....

Ernstig verkeersongeval: Auto met gezin beland op z’n kop in een sloot

In het kleine dorp Hank, gelegen in Noord-Brabant, heeft zich zondagavond een dramatisch verkeersongeval voorgedaan. Een auto...

Dit enorme bedrag moet je betalen als je Tino Martin wil inhuren voor een feestje

De Nederlandse muziekscene kent vele iconen, maar Tino Martin staat bijzonder in de schijnwerpers nu hij de leeftijd van 40 j...

Minderjarige jongen neergestoken, man aangehouden

BREDA - Een steekpartij vond plaats in de wijk Haagse Beemden in Breda, aan de Veertienbunder, zondagavond rond 19.15 uur.Ver...

Groot verdriet voor Wilders na overlijden: “Ik mis haar enorm”

Geert Wilders, de leider van de PVV, heeft het overlijden van zijn moeder aangekondigd via het sociale medium X. Hij deelde d...

Lees meer