Hongaarse minister-president Viktor Orbán wil immigratie in zijn land volledig stopzetten

Buitenland
zondag, 13 juni 2021 om 8:54
Schermafbeelding 2021 06 13 om 115227
De Hongaarse minister-president Viktor Orbán wil de immigratie twee jaar lang volledig stoppen. Hij spreekt van “legers migranten” die op de poorten van Europa zouden kloppen.
De Hongaarse minister-president Viktor Orbán wil de immigratie in zijn land volledig stoppen. “Migrantenlegers kloppen op alle poorten van Europa”, verklaarde de 58-jarige politicus.
Migratie in tijden van de coronavirus pandemie is volgens hem bijzonder gevaarlijk. Migratie zou van nature uit slecht zijn, aldus de Hongaarse minister-president verder. De mensen zouden daar gelukkig moeten zijn waar ze “volgens God´s wil” geboren werden.
Zijn voorstel zorgt voor pure woede bij immigratievoorstanders. De “Spiegel” spreekt in een reflex van “hetze” en citeert de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn. Die zou “verontwaardigd” zijn met het oog op de uitlating en vindt Orbán “een aanfluiting voor de EU”. “Hoe lang houdt de EU het nog vol om deze ballast van Orbán mee te slepen?”, vraagt Asselborn zich af. Orbán zou “verraad aan de EU en haar waarden” plegen, bijt de 72-jarige minister voor Immigratie en Asiel verder. De grote lidstaten – zoals Duitsland – zouden “eindelijk een eind moeten maken aan de manier van doen van Orbán”, eist Asselborn ongegeneerd. Of dat een openlijke oproep tot de val van de door zijn burgers gekozen Hongaarse minister-president is, blijft onbeantwoord.
Volgens de nationale statistiek woonden er in het begin van het jaar 2021 ongeveer 194.000 buitenlanders met een legale verblijfsstatus in Hongarije. Onder hen bevinden zich volgens het persagentschap dpa meer dan 57.000 EU-burgers, ongeveer 32.000 Oekraïners, 18.000 Chinezen en 35.000 andere staatsburgers uit andere Aziatische landen.
Mocht het immigratieverbod van Orbán in werking treden, dan zouden alle buitenlandse werknemers, ondernemingen en hun families hier door getroffen worden. Met het oog op de voorschriften die de vrije vestiging tussen de lidstaten mogelijk maken, gelden de nieuwe immigratieregels niet voor EU-burgers.
Bron: Journalistenwatch | Beeld: Videostill