Frontex: ongeveer 10.500 mensen probeerden in mei illegaal Europa binnen te komen

Buitenland
woensdag, 23 juni 2021 om 21:10
frontex
Ongeveer 10.500 mensen probeerden in mei van dit jaar illegaal Europese landen binnen te komen via de buitengrenzen, meer dan twee keer in vergelijking met de cijfers van mei 2020, heeft Frontex onthuld.
Ter verduidelijking: Frontex (afkorting van het Franse Frontières extérieures, formeel: Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie, ook wel afgekort tot AMOCEB) is een agentschap van de Europese Unie dat zich toespitst op de samenwerking van de lidstaten van de EU ten opzichte van de gezamenlijke Europese buitengrens
Meer dan 47.100 vreemdelingen probeerden in de eerste vijf maanden van dit jaar Europa via de buitengrenzen te bereiken, een stijging van 47 procent vergeleken met de cijfers van een jaar geleden, toen de migratie afnam als gevolg van reisverboden en andere beperkingen die werden opgelegd om de verspreiding van het virus te stoppen, volgens de voorlopige berekeningen van Frontex.
Het aantal migranten dat via de Middellandse Zee-route Europese landen probeerde binnen te komen, steeg tot bijna 4.200 in mei 2021, of meer dan twee keer vergeleken met de cijfers in dezelfde maand een jaar geleden.Van januari tot mei 2021 probeerden meer dan 15.700 mensen deze route op onwettige wijze over te steken, of meer dan het dubbele in vergelijking met cijfers van een jaar geleden.
Tunesische en Bengalese burgers waren de afgelopen maand verantwoordelijk voor het grootste aantal aankomsten in de Middellandse Zee.
Aan de andere kant werden in mei meer dan 1.350 mensen gedetecteerd op de westelijke Middellandse Zeeweg, ongeveer twee keer zoveel als in dezelfde maand van de cijfers van het voorgaande jaar.Tussen januari en mei 2021 was het totaal aantal detecties in de westelijke Middellandse Zee meer dan 4.550 of 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.
Inwoners van Algerije en Marokko waren de twee belangrijkste nationaliteiten die op deze route werden gedetecteerd.
Volgens het rapport van Frontex werden vorige maand minder dan 1.400 mensen ontdekt aan de oostelijke Middellandse Zee die probeerden Europese landen onwettig binnen te komen. Dit betekent een geregistreerde drievoudige stijging ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Van januari tot mei is het totaal aantal signaleringen op deze route bijna gehalveerd tot 6.200. Burgers van Syrië en Turkije ware het grootste aantal gesignaleerde migranten op deze route.
“In mei bereikten meer dan 550 illegale migranten de Canarische Eilanden, dicht bij de telling van dezelfde maand vorig jaar. In de periode januari-mei arriveerden ongeveer 5 250 illegale migranten op de Canarische Eilanden, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode van 2020”, aldus de verklaring van Frontex.
In de verklaring wordt opgemerkt dat onderdanen van landen ten zuiden van de Sahara, voornamelijk uit Mali en Ivoorkust, en Marokko, het grootste aantal aankomsten maakten.
Wat de Westelijke Balkan betreft, hebben in mei in totaal 2.900 personen geprobeerd deze weg illegaal over te steken om Europese landen te bereiken, meer dan twee keer vergeleken met de cijfers van een jaar geleden. “In de eerste vijf maanden van dit jaar werden meer dan 14.700 migranten gedetecteerd aan de grens van de EU met de landen van de Westelijke Balkan, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode van 2020”, staat in de verklaring. Syriërs en Afghanen waren vorige maand de twee belangrijkste gedetecteerde nationaliteiten op deze route.
Beeld: Frontex