Franse Senaat bezig met invoeren verplichte vaccinatie voor volwassenen

Buitenland
zondag, 04 juli 2021 om 15:18
senaat
De Franse Senaat houdt zich bezig met mogelijke invoering van verplichte vaccinaties voor 24-59-jarigen om het land voor te bereiden op de verwachte volgende piek van coronavirusinfecties en deze te doorstaan in wat een vierde golf van besmettingen zou zijn.
Het orgaan publiceerde donderdag een rapport van zijn Common Mission of Information, waarin wordt gepleit voor verplichte vaccinaties van jonge tot volwassenen van middelbare leeftijd, omdat dit het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen aanzienlijk zou kunnen verlagen. Het rapport gaf een strenge waarschuwing: "act now to limit impact". Het rapport volgt op de aankondiging van premier Jean Castex woensdag dat hij gekozen functionarissen en parlementsvoorzitters zal raadplegen over de verplichte vaccinatie van zorgverleners, waarbij senatoren erop aandringen dat ook 24-59-jarigen worden opgenomen.
De leeftijdsgroep werd gekozen omdat meer dan 90% van de mensen die besmet zijn met Covid in Frankrijk jonger zijn dan 60 jaar, aldus het Pasteur Instituut. Om te voorkomen dat het aantal ziekenhuisopnames stijgt zoals vorig jaar, constateerde het Instituut dat onder 12-17-jarigen een vaccinatiegraad van 30% nodig was, en 70% onder 18-59-jarigen. Een vaccinopname van 90% voor 60-plussers werd noodzakelijk geacht.
De Franse vaccinatiecampagne – die prioriteit heeft gegeven aan degenen die het meest vatbaar zijn voor het krijgen van Covid, zoals gezondheidswerkers en 65-plussers – blijft echter achter bij deze doelstellingen. Van de 18-29-jarigen is 15,36% volledig gevaccineerd. Iets minder dan een kwart van de 30- tot 49-jarigen is ingeënt, bij de 50-64-jarigen loopt dit op tot de helft.
De regering overweegt ook andere maatregelen te nemen om het aantal vaccinaties te verhogen, zoals het sturen van dokterslijsten van niet-gevaccineerde mensen om hen aan te moedigen de prikken te krijgen. Frankrijk overweegt ook het schrappen van gratis 'gemak' Covid-tests voor niet-gevaccineerde mensen die willen reizen.
Beeld: Franse overheid