Europese Unie introduceert digitale portemonnee voor iedere inwoner

Europese Unie introduceert digitale portemonnee voor iedere inwoner

De Europese Commissie heeft donderdag een plan onthuld om digitale portemonnees te verstrekken aan de 450 miljoen inwoners van de EU om hun identiteitsdocumenten op te slaan.

Tot nu toe hebben individuele EU-lidstaten hun eigen digitale identiteitsbewijzen uitgegeven, maar niet alle zijn compatibel en het gebruik is relatief laag in slechts 19 landen. Nu de pandemie veel mensen online dwingt te zijn, zal de EU het idee van een blokbrede ID promoten als een manier om gemakkelijker toegang te krijgen tot openbare en particuliere diensten.

Volgens het voorstel zouden EU-burgers zich vrijwillig kunnen aanmelden voor de European Digital Identity Wallets, waarmee ze toegang zouden krijgen tot een breed scala aan openbare diensten en officiële documenten zouden kunnen opslaan. Het streven is om tegen 2030 80% van de inwoners van de EU gebruik te laten maken van deze functionaliteiten.

Gebruikers zullen naar verluidt de app kunnen openen via vingerafdruk- of netvliesscanning, hoewel de definitieve details nog niet zijn vastgelegd. De digitale portemonnee wordt niet verplicht, maar biedt burgers vermoedelijk meer digitale veiligheid en flexibiliteit. Om de privacy te beschermen, zal de EU voorkomen dat bedrijven gegevens uit de ID's gebruiken voor marketing en andere commerciële activiteiten.

U kunt bijvoorbeeld uw digitale portemonnee gebruiken om op afstand een auto te huren via applicaties die uw identiteit kunnen verifiëren en een elektronische sleutel kunnen uitgeven, zodat u weg kunt rijden zonder in de rij te hoeven staan. Het proces zou "eenvoudig, veilig zijn en mensen online beschermen", aldus de bronnen van de FT. De EU is van plan het nieuwe systeem over ongeveer een jaar uit te rollen.

Beeld: Unsplash

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties