EU wordt geconfronteerd met nieuwe migrantencrisis nu het aantal illegale migranten dat via de Westelijke Balkan komt, verdubbelt

EU wordt geconfronteerd met nieuwe migrantencrisis nu het aantal illegale migranten dat via de Westelijke Balkan komt, verdubbelt

Het aantal migranten dat illegaal de Europese Unie binnenkomt door de Westelijke Balkan over te steken, is dit jaar bijna verdubbeld, zo verklaarde EU-grensagentschap Frontex afgelopen week, met de meerderheid afkomstig uit Syrië en Afghanistan, meldde Reuters. Frontex zei dat van januari tot juli 22.600 migranten illegaal de EU binnenkwamen via de Westelijke Balkanroute, een stijging van 90% vergeleken met dezelfde periode in 2020.

In juli was het aantal 67% hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden, zei Frontex in een verklaring.

Veel EU-lidstaten zijn nerveus dat de ontwikkelingen in Afghanistan, waar de militante Taliban snel grondgebied veroveren en mensen dwingen te vluchten, een herhaling van de migratiecrisis van 2015/16 in Europa zouden kunnen veroorzaken. Destijds zorgde de chaotische aankomst van meer dan een miljoen mensen uit het Midden-Oosten en Afghanistan voor een verslechtering van de veiligheids- en socialezekerheidsstelsels.

In totaal bereikte het aantal illegale grensoverschrijdingen naar de EU sinds het begin van het jaar meer dan 82.000, 59% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, aldus Frontex.

Beeld: Frontex

Lees meer over:
migratie immigranten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties