Duitse regering: voortaan alleen nog maar lockdowns voor niet-gevaccineerden

Duitse regering: voortaan alleen nog maar lockdowns voor niet-gevaccineerden

De Duitse minister van Volksgezondheid zei vrijdag (2 juli) dat mensen die zijn ingeënt tegen COVID-19 niet opnieuw volledig hoeven te worden afgesloten en meer vrijheden zullen genieten dan niet-gevaccineerde mensen in het geval van een nieuwe heropleving van het virus.

"Zolang er geen mutaties zijn die de bescherming tegen vaccins beïnvloeden … betekent volledige vaccinatie dat beperkingen van het soort dat we vorige winter zagen niet nodig, nodig of wettelijk gepast zijn", vertelde Jens Spahn aan verslaggevers in Berlijn.

Duitsland heeft momenteel zeer lage besmettingsaantallen en heeft de meeste van zijn virusbeperkingen versoepeld, maar de bezorgdheid groeit over de verspreiding van de meer besmettelijke Delta-variant en de kans dat het aantal gevallen opnieuw stijgt vanwege reizen gedurende de zomer.

Spahn herhaalde een pleidooi voor Duitsers om de handen uit de mouwen te steken om een vierde pandemiegolf dit najaar te voorkomen. "Hoe meer mensen deze zomer worden gevaccineerd, hoe beter de herfst zal zijn", zei Spahn. In tegenstelling tot het begin van de Duitse vaccinatiecampagne, zijn er nu voldoende doses beschikbaar voor iedereen die er een wil, aldus minister van Volksgezondheid Spahn.

De stafchef van bondskanselier Angela Merkel, Helge Braun, zei eerder op vrijdag dat wetenschappers het erover eens zijn dat volledig gevaccineerde mensen "niet echt gevaar lopen en geen gevaar vormen voor anderen". Gevaccineerde mensen zouden daarom dingen moeten kunnen doen zoals winkelen of concerten bijwonen, vertelde Braun aan de omroep MDR.

Duitsland heeft onlangs ook het Pfizer-BioNTech-vaccin opengesteld voor 12- tot 15-jarigen, hoewel de vaccincommissie van het land het officieel alleen heeft aanbevolen voor adolescenten met reeds bestaande aandoeningen. Ongeveer 400.000 mensen boven de 12 jaar hebben tot nu toe het eerste vaccin met twee doses gekregen, zei Spahn.

Duitsland registreerde de afgelopen 24 uur 649 nieuwe gevallen van coronavirus en 69 sterfgevallen op vrijdag, volgens het gezondheidsinstituut Robert Koch, wat het totaal op iets meer dan 3,7 miljoen gevallen brengt sinds het begin van de pandemie en 91.000 doden.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Unsplash

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Man doodgestoken in woning, vrouw opgepakt

In de Groningse stadswijk Oosterpoort heeft een steekpartij plaatsgevonden, waarbij het mannelijke slachtoffer de aanval niet...

89-jarige vrouw in scootmobiel omgekomen bij botsing met stadsbus

Op zaterdagmiddag 20 april, rond 13.45 uur, heeft zich een tragisch ongeval voorgedaan op de kruising van de Katerdijk met de...

Dit is hoe de 20-jarige zoon van de overleden Guusje Nederhorst er nu uit ziet

De herinnering aan Guusje Nederhorst, die op slechts 34-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van borstkanker, blijft leve...

VIDEO: Nederlandse conducteur mept Somalisch dreigventje hard tegen de grond

We bevinden ons op een treinstation in Hoorn. Daar kreeg een Somalische jongen ruzie met een conducteur van de NS. De 21-jari...

Vrouw (27) vliegt uit kermisattractie en komt te overlijden

Een ongeval bij een kermisattractie heeft geleid tot het overlijden van een 27-jarige vrouw in Blois, in het hart van Frankri...

Lees meer