Crisis met schip in Suez kanaal zorgt mogelijk voor een wereldwijd tekort aan WC-papier

Buitenland
vrijdag, 26 maart 2021 om 20:53
shutterstock image 48
Het enorme containerschip dat momenteel het Suezkanaal blokkeert, veroorzaakt naar verluidt een wereldwijd tekort aan toiletpapier. Een tekort zodanig groot dat we sinds de uitbraak van de coronapandemie niet eerder gezien hebben.
De eigenaar van de Ever Given, die het schip van 200.000 ton die deze week het schip vast liet lopen toen harde wind hem opzij draaide, heeft zijn excuses aangeboden voor de megablokkering die een wereldwijde handelscrisis veroorzaakt. Het treft zo’n 10% van de wereldwijde commercie omdat een vloot vrachtschepen achter het enorme schip blijft steken.
De Suez-bottleneck komt te midden van bestaande tekorten aan scheepscontainers die worden aangewakkerd door een toenemende vraag in China en een vermindering van de voorraden, meldde de Express. Dit alles veroorzaakt de nodige tekorten, zo ook aan belangrijke middelen zoals toiletpapier.
Walter Schalka, CEO van het Braziliaanse houtpulpbedrijf Suzano SA, vertelde Bloomberg News dat het bedrijf moeite had om de grondstof voor toiletpapier te vervoeren te midden van de vertragingen. Volgens Bloomberg maakt Schalka zich zorgen dat de scheepvaartproblemen zullen verergeren, wat grote verstoringen van de pulphandel tot gevolg zou kunnen hebben, wat van invloed kan zijn op de levering van toiletpapier als producenten niet over voldoende voorraden beschikken. Het in Sao Paulo gevestigde Suzano is goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde voorraden van hardhoutpulp.
Elke dag passeren ongeveer 50 schepen het Suezkanaal, maar ze staan stil sinds het in Taiwan geregistreerde Ever Given aan de grond liep.
Bron: New York Post | Beeld: Wikimedia Commons (foto ter illustratie)