Coronavaccins binnen een jaar ineffectief vanwege virusmutaties

Coronavaccins binnen een jaar ineffectief vanwege virusmutaties

Helaas minder goed nieuws voor gevaccineerden. Maar liefst 76 epidemiologen uit 28 landen komen met het volgende: het coronavirus zal binnen een jaar zodanig muteren dat de meeste vaccins die nu worden gebruikt geen effect meer zullen hebben. Dit bevestigden zij vorige maand tegenover maatschappelijke organisaties zoals Oxfam Novib en de People’s Vaccine Alliance.

Uit de enquete die de wetenschappers invulden blijkt dat een grote meerderheid, 88% van de ondervraagden, een sterk vermoeden heeft dat de vaccinatiegraad er in veel landen er voor gaat zorgen dat er een resistente variant van het virus zal ontstaan. Een mutatie die de vaccins ineffectief (lees: onbruikbaar maakt). Eveneens verwacht een meerderheid, 66% van de ondervraagden, dat dit al binnen een tijdsbestek van een jaar gaat gebeuren.

Volgens de ondervraagde wetenschappers is het grootste probleem dat speelt dat vaccins die nu gefabriceerd worden voor veel ontwikkelingslanden niet beschikbaar zijn. Grote farmaceuten hebben de volledige vrijheid om zelf te produceren en distribueren zoals zij dat willen.

Voor alles is een oplossing, zodoende doet de People’s Vaccine Alliance een oproep aan rijke landen om de patentbescherming van coronavaccins voor een tijdelijke periode volledig op te schorten, zodat meer fabrikanten voor de productie er van kunnen zorgen. De Europese Unie wenst daar tot nu toe niet aan mee te werken. Zij is van mening dat farmaceutische bedrijven niet ontmoedigt moeten worden om geld en tijd te steken in het ontwikkelen van de vaccins.

Bron: NOS | Beeld: Pixabay

Lees meer over:
coronavirus vaccins

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties