Armenië vraagt Europees Hof voor de Rechten van de Mens actie te ondernemen vanwege Turkse aanvallen op burgers

Buitenland
zondag, 04 oktober 2020 om 18:17
Naamloos ontwerp 6
Armenië heeft een verzoek ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat betrekking heeft op de (militaire) steun van Turkije aan Azerbeidzjan. Toenemend geweld over Nagorno-Karabach eiste zondag aan beide kanten het leven van burgers.
Armenië wil dat het EHRM zogenaamde "voorlopige maatregelen" toepast tegen Ankara vanwege zijn diverse methoden van hulp die bijdroegen aan Azerbeidzjaanse aanvallen op de burgerbevolking, doelen in Armenië en het betwiste Nagorno-Karabach. Dat bevestigt het bureau van de vertegenwoordiging van Armenië bij het EHRM.
Vorige week diende Armenië een soortgelijk verzoek in bij het EHRM tegen Azerbeidzjan en eiste het "militaire aanvallen op civiele nederzettingen te staken".
Maatregelen zouden door de rechtbank kunnen worden toegepast wanneer de vrees bestaat dat mensenlevens worden bedreigd of wanneer enige vorm van mishandeling, zoals marteling, wordt toegepast.
Kort nadat de vijandelijkheden over Nagorno-Karabach afgelopen zondag uitbraken, beweerde Armenië dat Turkije apparatuur naar Azerbeidzjaanse troepen had gestuurd, evenals huurlingen uit Syrië om zich bij hun offensief tegen de door Armeniërs bevolkte enclave aan te sluiten. Ankara ontkende dat het Azerbeidzjan enige materiële steun heeft verleend, maar bevestigde dat het niet zou aarzelen om dit te doen als daarom wordt gevraagd.
Ondertussen zei president Macron van Frankrijk eerder dat zijn land "geloofwaardige" informatie heeft dat Syrische militanten via Turkije in Nagorno-Karabach zijn aangekomen. Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken uitte dergelijke zorgen.
Zondag toen het conflict steeds erger werd, meldden zowel Baku als de autoriteiten van de zelfbenoemde Nagorno-Karabach-republiek dat er sprake zou zijn van burgerslachtoffers.
Beeld: Pixabay