Wil je minder of helemaal geen koffie meer drinken? Dit is hoe je hoofdpijn voorkomt of stopt

Wil je minder of helemaal geen koffie meer drinken? Dit is hoe je hoofdpijn voorkomt of stopt

De meesten van ons kunnen er niet genoeg van krijgen: een lekker kopje koffie. Maar een minuut te lang zonder je ochtendritueel laat je met een pijnlijk hoofd achter wanneer je besluit dat je graag wil afbouwen of zelfs stoppen met je cafeïne-inname. Maak kennis met cafeïnehoofdpijn, de vijand van koffieliefhebbers en cafeïnegevoeligen. Als je niet aan dit gevreesde ongemak kunt ontsnappen, staan deze experts voor je klaar met tips om van cafeïnehoofdpijn af te komen.

Als je vatbaar bent voor deze ongemakkelijke bijwerking, bent je in goed gezelschap: hoofdpijn is een van de meest voorkomende symptomen die je kunt ervaren als je te veel of te weinig cafeïne inneemt.Gelukkig hebben wij het antwoord wat je zou kunnen doen om het te voorkomen of je beter te voelen.

Wat is cafeïnehoofdpijn?

Hoofdpijn wordt veroorzaakt door veranderingen in de bloedtoevoer naar je hersenen, zeggen wetenschappers. En cafeïne kan, je raadt het al, je bloedstroom beïnvloeden. Cafeïne is een stimulerend middel, dat je lichaam in een hogere versnelling zet door de vecht-of-vluchtreactie op gang te brengen (in plaats van je te vertragen of moe te maken). En als je in de vecht-of-vluchtmodus bent, vernauwen je bloedvaten, waardoor het bloed naar het lichaam wordt geduwd om het voor te bereiden op actie. Naarmate de cafeïne echter afneemt, begint je lichaam weer te ontspannen.

Wil je minder of helemaal geen koffie meer drinken? Dit is hoe je hoofdpijn voorkomt of stopt

En die ontspanning opent je bloedvaten, waardoor een plotselinge bloedstroom naar een nietsvermoedend en onvoorbereid brein wordt gestuurd. Het resultaat? Pijn terwijl je systeem zich opnieuw probeert aan te passen aan de afwezigheid van cafeïne.

Lees op de volgende pagina hoe je er vanaf komt!

Hoe kom je er vanaf?

Helaas is er geen magische remedie om onmiddellijk van cafeïnehoofdpijn af te komen. Behandel deze zoals je andere hoofdpijn zou doen. Geef het de tijd en drink veel water om te rehydrateren. Beter nog, blijf goed gehydrateerd voor en tijdens de consumptie van cafeïne om in de eerste plaats hoofdpijn te voorkomen. En hoewel je impuls kan zijn om vrij verkrijgbare pijnstillers te nemen om je ongemak te verlichten, is het beter om te wachten. Overmatig gebruik van pijnstillers om alledaagse hoofdpijn te onderdrukken kan leiden tot zijn eigen reeks problemen, net als cafeïne.

Soms is de beste manier om van cafeïnehoofdpijn af te komen, je dosering te beperken of in de eerste plaats te vermijden. Als je hoofdpijn het gevolg is van het innemen van te veel cafeïne, kun je het beste om jezelf te beperken tot een of twee kopjes van je favoriete cafeïnehoudende drank, bij voorkeur verspreid over een paar uur drinken. En als je gevoelig bent voor cafeïne, doe het dan rustig aan met de koffie of geef het helemaal op om ellende te voorkomen.

En als je ontwenningshoofdpijn krijgt, drink dan niet meer koffie om de tolerantie die je opbouwt te compenseren, waarschuwen experts. Dat maakt het probleem in de toekomst alleen maar erger. Blijf in plaats daarvan gehydrateerd en laat je lichaam weer normaal functioneren met minder cafeïne in je systeem. Kom je tot het besluit minder koffie te willen drinken, of zelfs er mee te stoppen, bouw het dan geleidelijk af. Ga bijvoorbeeld van 2 kopjes naar 1 kopje per dag, daarna een halve, daarna niets meer. Hiermee voorkom je de stevige en abrupte hoofdpijn en vermoeidheid. En het is de beste manier om de ergste vorm van hoofdpijn te voorkomen. Velen weten dit niet en stoppen abrupt met het nemen van cafeïne. Als je toch erg naar koffie verlangt kun je ook decafe-koffie drinken, deze is eigenlijk vrijwel overal verkrijgbaar. Het kan een soort van placebo-effect opleveren voor je hersenen. Let wel, dit werkt niet voor iedereen.

Hoofdpijn is een veel voorkomende reactie op het innemen van te veel cafeïne of het stoppen ervan en treedt op wanneer cafeïne veranderingen in de bloedtoevoer naar je hersenen veroorzaakt. Als je er een hebt, doe dan alle dingen die je gewoonlijk doet om gewone hoofdpijn te beheersen: hydrateren, rusten en de tijd geven om te vervagen. Als je regelmatig last hebt van cafeïnehoofdpijn, overweeg dan om het spul te minderen of helemaal te stoppen - je hebt misschien een gevoeligheid, of je lichaam kan te comfortabel worden om te functioneren met cafeïne in je systeem.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties