Weerwaarschuwing: Explosieve buien dit weekend

Binnenland
zaterdag, 18 mei 2024 om 9:30
thunderstorm 1768742_1920
De nieuwste weersvoorspellingen laten zien dat Nederland zich kan voorbereiden op een periode van uiteenlopende weersomstandigheden. Van bijna tropische hitte tot onverwachte stortbuien, de komende dagen beloven veel dynamiek. Vooral het binnenland moet rekening houden met onstuimig weer, terwijl kustbewoners meer zonnige momenten kunnen verwachten.
De dag begint met een deken van wolken die het land bedekt, af en toe doorbroken door een schuchter zonnetje. In het noordoosten zorgt ochtendmist voor een mysterieuze sfeer, maar deze zal snel optrekken, klaar voor de gebeurtenissen later op de dag.
In de middag wordt het weer spectaculair. Een omvangrijk regengebied trekt vanuit Duitsland onze kant op, vooral gericht op het zuiden van Nederland. In het midden van het land kunnen heftige buien met onweer en hagel ontstaan, een echte strijd van de elementen, terwijl het noorden van het land kan genieten van een rustige zon.
Na een dag vol weerschommelingen brengt de avond kalmte met heldere luchten en een rustige nacht. De meeste buien trekken weg, waardoor een groot deel van het land onder een sterrenhemel kan slapen. Alleen in het zuiden blijft nog wat bewolking hangen.
Het weekend begint zonnig op zaterdag, maar in de middag kunnen opnieuw buien ontstaan, vooral in het binnenland. Zondag volgt hetzelfde patroon met felle buien die het binnenland teisteren, terwijl de kustgebieden droger blijven. Maandag lijkt het hoogtepunt van het weekend te worden met overwegend droog weer en veel zon, ideaal voor buitenactiviteiten.
Ondanks de buien zal de zon regelmatig doorbreken. Met een zonkracht van 5 kan de onbeschermde huid al binnen 20 tot 40 minuten verbranden. Vergeet dus niet om zonnebrandcrème bij de hand te houden terwijl je je voorbereidt op deze onvoorspelbare weersomstandigheden.