Weerwaarschuwing: Dit is waar het straks los gaat

Binnenland
zaterdag, 06 juli 2024 om 12:40
thunderstorm 1768742_1920

Uitgebreide weerwaarschuwing van het KNMI

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft de weerwaarschuwing code geel uitgebreid naar meerdere provincies in Nederland. De waarschuwing geldt nu niet alleen voor Noord-Holland en Friesland, maar ook voor Groningen, Zuid-Holland en Zeeland. De weerdienst waarschuwt voor zeer zware windstoten die gepaard gaan met regen en onweer.
In de ochtenduren zijn er in het zuidoosten van het land nog enkele opklaringen te zien. Echter, vanuit het westen nadert snel bewolking die stevige buien met zich meebrengt. Deze buienlijn zal zich van het zuidwesten naar het noordoosten verplaatsen, met als gevolg plaatselijke hevige plensbuien en mogelijk zwaar onweer. De wind is aanvankelijk matig tot vrij krachtig aan zee, maar zal gedurende de ochtend toenemen in kracht.

Weersomstandigheden in de middag

Tegen de middag wordt de zuidwestenwind boven land vrij krachtig, en boven zee zelfs hard tot stormachtig. De wind kan snelheden bereiken van 75 tot 90 kilometer per uur, en op de Wadden zelfs tot 100 kilometer per uur. Het KNMI heeft de weerwaarschuwing daarom uitgebreid, omdat de omstandigheden voor buitenactiviteiten en verkeer aanzienlijk gevaarlijk kunnen worden.

Verwachtingen

De code geel is van kracht vanaf 12.00 uur tot 21.00 uur. Het KNMI adviseert mensen om extra voorzichtig te zijn bij buitenactiviteiten en op de weg. Vooral in de kustgebieden en op de Wadden kunnen de weersomstandigheden gevaarlijk zijn.

Temperaturen

Wat betreft de temperaturen, wordt het zeker geen warme dag. In het noordwesten kunnen de temperaturen rond de 16 tot 17 graden liggen, terwijl het in het zuidoosten en oosten iets warmer is met ongeveer 21 graden.