Sylvana Simons reageert woedend op Ruud Gullit-imitaties

Binnenland
donderdag, 20 juni 2024 om 12:21
sylvana
Tijdens de voetbalwedstrijd tussen Polen en Nederland ontstond opschudding toen enkele Nederlandse fans zich hadden verkleed als Ruud Gullit, compleet met donkere make-up en rastapruiken. Deze actie viel bij veel mensen niet in goede aarde en leidde tot een stroom van klachten en verontwaardigde reacties.
De BBC, die de wedstrijd uitzond, kreeg klachten vanuit binnen- en buitenland nadat de drie verklede Oranjefans in beeld werden gebracht. De Britse omroep werd bekritiseerd voor het tonen van de beelden, die door velen als aanstootgevend werden ervaren.
Een redacteur van BNNVARA schreef een artikel met de titel: "Oranjefeest in Duitsland ontsierd door racistische taferelen," waarin de verkleedpartij als een vorm van 'blackface' werd bestempeld. Dit leidde tot een storm van reacties op sociale media.
Hoewel de bedoelingen van de fans wellicht ludiek waren, zorgde de actie voor een flinke controverse. Voorman van Kick Out Zwarte Piet, Jerry Afriyie, uitte zijn frustratie op X: "De meerderheid stemt op een racistische partij. Vervolgens wil dezelfde meerderheid bepalen wat racisme is. Hoe Nederlands wil je het hebben?"
Ook Sylvana Simons, voormalig politica van BIJ1, reageerde verontwaardigd. "Niemand kan mij ervan overtuigen dat er geen diepe onderliggende afgunst schuilt achter die -schijnbaar- onontkoombare behoefte om zich voor te doen als zwart. Natuurlijk niet om zwart te zijn. Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen," schreef ze op X.
Interessant genoeg reageerde Ruud Gullit zelf op de kwestie en liet weten dat hij het eigenlijk wel grappig vond en blij was dat hij nog steeds herinnerd werd. Zijn positieve reactie contrasteerde sterk met de verontwaardiging van anderen, waardoor de discussie over de verkleedpartij nog verder werd aangewakkerd.

Nobody can convince me there’s no deep underlying envy behind that -apparently- inescapable need to pretend to be black. Not to be black of course. Nobody wants to experience life the way Black people have to.

Jimmy 🇵🇸🔻
Jimmy 🇵🇸🔻
@feestbrood

It's the Netherlands, racism is all over the place here. Blackface is even a dutch annual tradition.

141
Reply