Oud-president Donald Trump van VS schuldig bevonden in strafzaak

Binnenland
vrijdag, 31 mei 2024 om 1:05
trump
NEW YORK - Donald Trump heeft geschiedenis geschreven als de eerste voormalige Amerikaanse president die schuldig is bevonden in een strafzaak. Een jury bestaande uit twaalf personen deed bijna twee dagen over hun beraadslaging en kwam tot de conclusie dat Trump documenten had vervalst in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016.

Zwart geld en vervalste documenten

De zaak draaide om de betaling van 130.000 dollar aan pornoster Stormy Daniels, een bedrag dat als zwijggeld werd overhandigd. Hoewel het betalen van zwijggeld op zich niet strafbaar is, werd Trump aangeklaagd omdat deze uitgave in de bedrijfsboekhouding als juridische kosten werd genoteerd. De jury oordeelde dat dit in strijd was met de wet.

Reactie van Trump

Buiten de rechtbank gaf Trump een vurige reactie, waarin hij de beslissing van de jury veroordeelde als "een schande". Hij waarschuwde dat "ons land naar de hel gaat" en gaf de regering-Biden de schuld van zijn vervolging. Trump beloofde zijn aanhangers te blijven vechten en wees op de presidentsverkiezingen van november als het moment van de "echte uitspraak".

Politieke gevolgen

De uitspraak heeft geleid tot een storm van reacties, met aanhangers van Trump die spreken van een politieke heksenjacht, terwijl tegenstanders de uitspraak beschouwen als een belangrijke stap in de rechtsstaat. Trump, die zijn zinnen heeft gezet op een nieuwe ambtstermijn in 2024, heeft verklaard dat hij door zal gaan met zijn campagne.

Vervolgstappen

De definitieve strafmaat moet nog worden bepaald. Trump en zijn juridische team bereiden zich voor op verdere juridische stappen en blijven volhouden dat ze uiteindelijk in hun gelijk zullen worden gesteld. Ondertussen blijft de voormalige president strijdvaardig en vastbesloten om zijn politieke comeback te maken.