Let op: Vanaf 1 april statiegeld op blikjes, dit is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je ze inlevert

Let op: Vanaf 1 april statiegeld op blikjes, dit is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je ze inlevert

Statiegeld op blikjes: hier moet je op letten

Vanaf 1 april 2023 wordt er € 0,15 statiegeld geheven op blikjes drinken. Eén van de redenen hiervoor is dat het aantal kleine plastic flesjes in het zwerfafval met 70% is afgenomen sinds de invoering van het statiegeld, aldus Statiegeld Nederland. De organisatie verwacht hetzelfde resultaat bij blikjes. Daarnaast is een andere reden om statiegeld op blikjes in te voeren dat blikjes eindeloos gerecycled kunnen worden. Het gescheiden inzamelen van blikjes maakt hergebruik van het materiaal eenvoudiger en vermindert het gebruik van grondstoffen voor de productie van nieuwe blikjes.

Het verschil tussen een flesje en een blikje is dat een blikje na het openen niet meer gesloten kan worden. Er is statiegeld op blikjes drinken, zoals fris, bier en energiedrank tot drie liter. Waar moet je op letten bij het inleveren van blikjes? Statiegeld Nederland geeft drie nuttige tips.

  • 1. “Een blikje kan niet worden afgesloten. Daarom is het extra belangrijk dat er geen fris, bier of energiedrank meer inzit. Is je blikje op? En staat het statiegeldlogo op de verpakking? Schud het blikje leeg én deuk het blikje niet in. Zo kan de statiegeldmachine je blikje herkennen.”
  • 2. “Staat er géén statiegeldlogo op het blikje? Dan kun je het doneren (het materiaal is immers uitstekend te recyclen) of weggooien bij het PMD-afval.”
  • 3. “Bewaar het blikje in je tas of thuis, bijvoorbeeld op de plek waar je ook je statiegeldflessen of oud papier bewaart.”

Bij het inleveren van blikjes is het dus belangrijk dat ze leeg en onbeschadigd zijn. Zorg er dus voor dat er geen vloeistof meer in het blikje zit en dat het niet te erg is ingedeukt. Als het blikje te beschadigd is of nog vloeistof bevat, loop je het risico om het statiegeld niet terug te krijgen omdat de statiegeldautomaat het blikje niet goed kan scannen.

Er zijn momenteel ongeveer 27.000 inleverpunten voor blikjes in Nederland. Deze bevinden zich onder andere bij tankstations, sportscholen en supermarkten. Let er wel op dat van deze 27.000 punten, slechts ongeveer 5.000 punten (de automaten in supermarkten en sommige tankstations) het statiegeld terugbetalen. Bij de overige 22.000 punten kun je het statiegeld alleen doneren aan een goed doel.

Lees meer over:
statiegeld

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties