Kabinet wil contante betalingen boven de 3000 euro gaan verbieden

Binnenland
dinsdag, 16 april 2024 om 23:43
geld
Het demissionaire kabinet heeft voorgesteld om contante betalingen boven de 3000 euro te verbieden in een poging om te voldoen aan Europese voorwaarden die nodig zijn om financiële steun uit het Brusselse coronaherstelfonds te ontvangen. Dit werd duidelijk in een mededeling van ministers Van Weyenberg van Financiën en Yesilgöz van Justitie aan de Tweede Kamer.
Het voorstel, oorspronkelijk onderdeel van een breder wetsvoorstel tegen witwassen, werd eerder controversieel verklaard en niet verder behandeld vanwege de naderende verkiezingen. Echter, door het voorstel niet door te voeren loopt Nederland het risico een substantieel bedrag van 600 miljoen euro mis te lopen, dat bedoeld is als deel van de economische steunmaatregelen vanuit Europa na de coronacrisis.
Het kabinet benadrukt dat het invoeren van een verbod op hoge contante transacties essentieel is om aan de voorwaarden van het Europese herstelfonds te voldoen. Dit fonds is opgezet om landen te helpen bij het herstellen van de economische en sociale schade veroorzaakt door de pandemie.
De ministers hebben nu een nieuw, losstaand voorstel ingediend, dat zich specifiek richt op het verbod van contante betalingen boven 3000 euro, in de hoop dat de Tweede Kamer dit zal behandelen en goedkeuren. Dit zou het mogelijk maken voor Nederland om de noodzakelijke hervormingen door te voeren en de financiële steun veilig te stellen.