Joost Klein gediskwalificeerd? Dit is wat we nu weten

Binnenland
vrijdag, 10 mei 2024 om 18:13
schermafbeelding 2024 05 10 om 181526
Joost Klein, de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, heeft de repetities van de finale moeten overslaan vanwege een onverwacht incident. De European Broadcasting Union (EBU) doet momenteel onderzoek naar het voorval, maar de precieze reden ervan is nu nog onbekend.
Het mysterie rond de afwezigheid van Joost Klein zorgde voor opschudding in de Malmö Arena, waar hij na Luxemburg het podium had moeten betreden. Ondanks zijn deelname aan de vlaggenparade aan het begin van de show, kwam Klein niet opdagen voor zijn repetitie. Zijn spullen werden wel het podium opgedragen, maar uiteindelijk werd besloten om zijn optreden uit te stellen en Israël voor te laten gaan.
De organisatie heeft aangegeven dat er een 'incident' heeft plaatsgevonden waarbij nader onderzoek nodig is. Omroep AVROTROS, die Joost Klein begeleidt, wacht de uitkomst van het onderzoek van de EBU af voordat ze verdere mededelingen doen en de omroep blijft daardoor dus opvallend stil.
In het perscentrum in Malmö wordt druk gespeculeerd over de achterliggende reden van het incident, maar details ontbreken. Internationale media tonen veel interesse in de afwezigheid van Klein tijdens de repetitie, waarbij Nederlandse journalisten voortdurend worden bevraagd.
Vanavond staat de juryshow op het programma, waarbij de vakjury's van alle deelnemende landen punten toekennen die op zaterdagavond worden bekendgemaakt. De afwezigheid van Klein tijdens deze show zou de punten van Nederland in gevaar kunnen brengen. De juryshow begint om 21.00 uur, en voor die tijd wordt verwacht dat de EBU een beslissing zal nemen.
Mocht Nederland worden gediskwalificeerd, zou dat voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival zijn. In de 68-jarige geschiedenis van het evenement is nog nooit eerder een land gediskwalificeerd terwijl de wedstrijd al aan de gang was.