Gezondheidsraad wil dat jongeren vanaf 12 jaar gevaccineerd gaan worden

Gezondheidsraad wil dat jongeren vanaf 12 jaar gevaccineerd gaan worden

De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om jongeren vanaf 12 jaar ook te laten vaccineren. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge spreekt van goed nieuws.

Volgens de Jonge zorgt de vaccinatie er voor dat de jongeren die gevaccineerd zijn de samenleving meer zullen beschermen. Maar er is ook kritiek omdat jongeren veel minder vatbaar zijn voor het virus.

Op dit moment houdt de Gezondheidsraad zich bezig met de keuze om jongeren te vaccineren. Gezonde jongeren worden namelijk minder snel ziek van het virus en belanden zelden in het ziekenhuis. Daarnaast mogen jongeren vanaf 16 jaar zelf bepalen of ze de vaccinatie willen. Dit staat zo in de wet geschreven. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar beslissen dit samen met hun ouders. Het kind is hierin wel doorslaggevend, ook als zijn ouders er niet mee eens zijn.

Indien jongeren mogen vaccineren, dan krijgen ze waarschijnlijk half augustus een uitnodiging voor het vaccin. Ook is er al bekend welk vaccin ze krijgen. Voor deze groep is het Pfizer/BioNTecht-vaccin gekozen, dit vaccin is volgens het Europees Geneesmiddelenbureau EMA veilig voor minderjarigen. Wel voegde het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap onlangs nog een extra waarschuwing toe in de bijsluiter. Voor jongeren is er een vergrote kans op een hartontsteking bij het toedienen van dit vaccin.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Discover Society

Lees meer over:
vaccinatie zorg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties