Efteling gaat 'racistische' attractie aanpassen

Efteling gaat 'racistische' attractie aanpassen

Pretpark de Efteling heeft er voor gekozen om de attractie Monsieur Cannibale aan te passen. De attractie kwam de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws omdat groeperingen er aanstoot aan namen. Het is de bedoeling dat het huidige thema wijkt voor iets heel anders.

De ronddraaiende kookpotten krijgen een Sindbad de Zeeman-thema, uit de verhalen van 1001 Nacht. Daarmee zou het afgelopen moeten zijn voor de discussie die steeds opborrelt.

De attractie kwam vaak in het nieuws omdat de hoofdpersoon om wie de kookpotten heendraaien een racistische karikatuur zou zijn. Het gaat om een zwarte man met een pollepel door zijn neus, afgebeeld als kannibaal.

Het was een tijdje stil rondom de attractie maar vorig jaar in verband met de gewelddadige Black Lives Matter-protesten laaide de discussie weer op. Er wordt door 1500 mensen een petitie ondertekend waarin verzocht werd de attractie uit het pretpark te verwijderen.

De Efteling bezweek toen niet voor de kritiek en nam de stellingname in dat het park niet vooruit hoeft te lopen op het maatschappelijk debat. "De meeste bezoekers snappen echt wel dat het een vrolijke karikatuur is, zoals er meer karikaturen in ons park te vinden zijn. Het is een uitvergroting, niet de wereld zoals hij er echt uitziet", benadrukte een woordvoerder toen.

De attractie zou pas worden aangepast bij groot onderhoud, en dat gebeurt nu. Het attractiepark kreeg vorige maand groen licht van de Raad van State voor grote uitbreidingsplannen. Direct na de zomer wordt behalve Monsieur Cannibale ook de attractie Avonturen Doolhof veranderd in een Sindbad-thema. Op een later moment is ook de horecalocatie Panorama aan de beurt. De aanpassingen vormen de eerste fase van een totale gebiedsontwikkeling en kosten 2,8 miljoen euro.

Echter lijkt de Efteling nu toch te bezwijken voor de ontstane druk. Er vindt binnenkort groot onderhoud plaats, waardoor de attractie mee wordt genomen ter aanpassing. Dit in combinatie met het groene licht dat is gegeven door de Raad van State voor grote uitbreidingsplannen. Na de zomer zal de attractie samen met het Avonturen Doolhof aangepast worden naar een Sindbad thema.

De kookpotten van de huidige attractie Monsieur Cannibale worden bootjes die terechtkomen in een zeestorm, zegt De Efteling. „De ondernemende en welgestelde koopman Sindbad de Zeeman is al sinds 1998 in het attractiepark te vinden. (...) Sindbad (en zijn zeven avontuurlijke zeereizen) is één van de populairste verhalen uit 1001 Nacht en daarmee herkenbaar voor een hele brede en diverse doelgroep”, aldus het attractiepark.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Videostill

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Dit is de nieuwe vriend van Welmoed Sijtsma (33)

Welmoed Sijtsma deelt geweldig liefdesnieuws. De 33-jarige presentatrice heeft weer een relatie. Ze heeft RTL Boulevard beves...

Hond vindt plastic zak in de vuilnisbak en draagt deze mee naar huis. Eigenaars zijn geschokt als ze zien wat erin zit

Een hond genaamd pui genoot van een van zijn wandelingen die hij zelf maakte door de straten vang Bangkok, blaffend naar vree...

Zien: Dit is de 22 jaar oudere partner van Hélène Hendriks

De geruchtenmolen over Hélène Hendriks en haar mysterieuze partner heeft draait op volle toeren. Ondanks dat Hélène geruchten...

Overleden vrouw gevonden in het water

Het lichaam van een dode vrouw is maandagochtend aangetroffen in Standdaarbuiten. Het lichaam werd gevonden in het water bij...

Voorbijganger doet schokkende ontdekking: ziet overleden persoon in auto

Een voorbijganger trof maandagochtend een dode aan in een auto in Lith. De auto was geparkeerd op de Wiegersmastraat. Forensi...

Lees meer