Spanjaarden voeren actie om naam Juan Carlos uit straatbeeld te wissen

Spanjaarden voeren actie om naam Juan Carlos uit straatbeeld te wissen

Het brengt veel onrust met zich teweeg, het vertrek van koning-emeritus van Spanje, Juan Carlos. Zo vinden er veel acties en verzoeken plaats om zijn naam op plaatsen in het openbaar weg te halen. Een online petitie zou er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat de naam van de Koning Juan Carlos Universiteit in Madrid moet worden aangepast. De petitie is op moment van schrijven al meer dan 26.000 keer ondertekend. De Spanjaarden lijken zich niet te willen associëren met een koning die aan een aantal schandalen is verbonden.

Vooral in regio's Baskenland, Navarra en Catalonië waar nationalistische en republikeins gezinde partijen veel aanhang kennen, blijkt de steun voor dergelijke acties groot. Er worden daar veel voorstellen ingediend om straten, pleinen, lanen, scholen en ziekenhuis van een andere naam te voorzien.

De waarnemend burgemeester van Madrid, Begoña Villacís, liet woensdag weten er niet over te piekeren om in de stad de naam van de koning te schrappen. Zo is er een metrostation dat zijn naam draagt, bij de eerder genoemde universiteit.

Ook de landelijke linkse partij Podemos maakt zich hard voor deze ontwikkelingen. Zo eist de partij dat de gouden eremedaille die aan de koning in 1983 werd uitgereikt, wordt teruggevorderd. Dat zou overigens niet de eerste keer zijn, bij schoonzoon Iñaki Urdangarin die twee jaar geleden voor fraude en belastingontduiking de gevangenis werd veroordeeld, gebeurde dit ook.

Beeld: Gorka Rubio

Lees meer over:
Spanje Juan Carlos demonstratie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer